NOVI GLAS

Sonja Karadžić Jovičević: Sa razlogom strahujemo za Radovanov život

Apsolutno i sa razlogom strahujemo za Radovanov život nakon vijesti da ga prebacujuu Veliku Britaniju na izdržavanje kazne zatvora. Poražavajuće je za ljudska prava i za pravo uopšte da postoji tolka želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i žestoke životne opasnosti – kaže za Novosti Sonja Karadžić Jovičević kćerka Radovana Karadžića.

– Imam razumne osnovne da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rješenje po Radovana – ističe Karadžić-Jovičević.

Ona ističe da joj je potpuno neshvatljivo da Savjet bezbjednosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovjek krši pravilo koja je Savjet bezbjednosti uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što je bliže porodice.

-Što se nas porodice tiče ovo je znatno otežana Radovanova životna situacija. Apsolutno mu je ugrožen život, a nama porodici je otežan bilo kakva mogućnost da ga posjećujemo i zbog viza i svih drugih okolnosti. Potpuno je urađeno sve suprotno uspostavljenoj praksi Savjeta bezbjednosti a da vam ne govorim i da postoji želja da bude u samici ili da 24 sata konstantno ugrožen. Ovo je svjesna priprema ubistva Radovana sa predumišljajem, ističe Sonja Karadžić Jovičević i dodaje da predsjednik suda u Hagu ni jednom Srbinu zatvoreniku ma u kojem kazamatu bio nije dozvolio institut smanjenja kazne ili puštanja na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

 

 

(Novosti)

POSTANIMO PRIJATELJI