NOVI GLAS

Maturanti završili sa školom – Do kada ostali đaci idu u školu

Maturanti u Srpskoj u utorak su zvanično proslavili završetak srednjoškolskog obrazovanja, provjerila smo do kada će trajati nastava za ostale učenike u Srpskoj.

Iz Ministarstva prosvjete RS pojašnjavaju da se vrijeme ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama propisuje pravilnicima o školskom kalendaru za svaku školsku godinu, što je, kažu, prevashodno uslovljeno nastavnim planovima i programima, te fondom časova predviđenim za njihovu realizaciju.

Pravilnikom o školskom kalendaru propisano je da se nastava u osnovnoj školi, osnovnoj školi za djecu sa smetnjama u razvoju, muzičkoj školi i baletskoj školi u drugom polugodištu završava najkasnije u petak, 18. juna, dok se za učenike završnog razreda časovi završavaju najkasnije u petak, 4. juna.

Istim aktom definisano je da škola može, u skladu sa godišnjim programom rada škole i školskim kalendarom, nastavnu godinu završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovala nastavni plan i program i predviđeni fond časova – precizirali su iz ministarstva.

U skladu sa Pravilnikom o školskom kalendaru za školsku 2020/2021. godinu nastava u srednjim školama u Srpskoj u drugom polugodištu završava se 8. juna.

Ovo se odnosi na učenike 1, 2. i 3. razreda gimnazija i vjerskih škola, te učenike 1. i 2. razreda trogodišnjeg i 1, 2. i 3. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama.

Za učenike 1, 2. i 3. razreda umjetničkih škola nastava se završava sedam dana ranije, u utorak 1. juna.

U skladu sa godišnjim programom rada škole i školskim kalendarom, nastavnu godinu srednje škole takođe mogu završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovala nastavni plan i program u skladu sa Zakonom – precizirali su iz Ministarstva.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI