NOVI GLAS

Pala rampa za Xiaomi – SAD ukinule sankcije kineskom gigantu

Američko ministarstvo obrane ukloniće sa crne liste kinesku kompaniju Xiaomi, što otvara put budućim američkim investicijama u ovog proizvođača pametnih telefona.

Prema navodima iz sudskih spisa, dvije strane će se dogovoriti da razriješe postojeću parnicu bez daljih sporova, zbog čega je okončan kratki kontroverzni spor između kineske kompanije i Vašingtona. Xiaomi nije odmah odgovorio na pitanje agencije Reuters da prokomentariše odluku američke strane, prenosi Hina.

Ranije ove godine, američko Ministarstvo obrane, pod Trampovom administracijom, proglasilo je Xiaomi kompanijom povezanom sa kineskom vojskom, zbog čega je stavljena na listu koja onemogućava američka ulaganja u tu kompaniju.

Xiaomi je ubrzo odgovorio tako što je protiv američke vlade podigao tužbu, nazvavši tretman “nezakonitim i neustavnim”, negirajući bilo kakve veze sa kineskom vojskom.

U martu, pod Bajdenovom administracijom, savezni sudija je privremeno blokirao aktivaciju crne liste. Kako su se vijesti o odluci proširile, vrijednost akcija Xiaomija na hongkonškoj berzi je porasla za 6 odsto.

 

(telegraf.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI