NOVI GLAS

Električni automobili će za 5 godina koštati kao klasični – 2035. godine slijedi potpuna dominacija

Očekuje se da će se električna limuzina, koja je koštala 40.000 evra 2020. godine, do 2026. prodavati po istoj cijeni kao benzinski ili dizel model koji je koštao oko 20.000 evra.

Električni automobili će u Evropi biti jeftiniji u salonima, odnosno po izlasku sa proizvodne trake, od vozila na fosilna goriva, u roku od šest godina. Potpunu dominaciju od punih 100 odsto tržišta mogli bi da dostignu do 2035. godine.

Proizvođači automobila masovno prelaze na električne i hibridne modele, kako bi prosječne emisije izduvnih gasova spustili ispod granice od 95 g/km CO2 u Evropskoj uniji. U suprotnom će se suočiti sa visokim kaznama.

Studija, koju je sproveo Bloomberg New Energy Finance, otkrila je da će električne limuzine i SUV modeli imati istu cijenu izrade kao i vozila sa SUS motorima već od 2026. godine. Mali automobili će ta nivo dostići do 2027. godine, navodi se u studiji koju je naručila Evropska organizacija za transport i okolinu (Transport and Environment), nevladina organizacija bliska institucijama Evropske unije, prenosi Revija HAK.

Pad cijene baterija i upotreba proizvodnih linija namijenjenih proizvodnji električnih vozila će ih pojeftiniti u prosjeku čak i prije subvencija, navodi se u studiji. Očekuje se da će se električna limuzina, koja je koštala gotovo 40.000 evra prije oporezivanja 2020. godine, prodavati po istoj cijeni kao model sa benzinskim ili dizel motorom, koji je koštao oko 20.000 evra do 2026. godine, pokazalo je istraživanje.

Električni automobili će predstavljati 50 odsto prodaje novih vozila do 2030. i 85 odsto do 2035. godine, ako politike ostanu iste. Oni bi mogli da dostignu i 100 odsto do 2035. godine, ako zakonodavci povećaju ciljeve za CO2 u vozilima i pojačaju druge politike za podsticanje tržišta, kao što je brže uvođenje stanica za punjenje.

 

(telegraf.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .