NOVI GLAS

Dirljiva slika raznježila svijet – Korona je probala da razdvoji blizance, a oni se svake nedjelje sretnu (VIDEO)

Svake subote nezavisno od vremenskih uslova, blizanci Ola i Pontus Berglund (73), svaki sa svoje strane, nalaze se na granici koja razdvaja Norvešku i Švedsku.

Ponesu stolice na rasklapanje, sendviče, termose i dobro raspoloženje, pa se smjeste svaki sa svoje strane tanke, ali neprelazne bijele linije iscrtane na putu.

Nije nam dozvoljeno da pređemo granicu. Ja moram da ostanem metar na svojoj strani, a on metar na svojoj. Dakle, dijele nas samo dva metra – objašnjava Ola dok se norveške i švedske zastavice zakačene za ogradu mosta vijore na vjetru, prenosi Blic.

I ne samo to. Pored njegovih nogu nalazi se bijela linija. S jedne strane piše “Norge”, s druge “Sverije”.

Ola živi u Haldenu, na jugoistoku Norveške, gdje ga je davno odvela ljubav. Pontus je u pola sata vožnje udaljenom švedskom gradiću Stromstadu.

Jednojajčani su blizanci i uvijek su se posjećivali jednom nedjeljno. Pandemija je to spriječila i sada se sastaju na starom mostu Svinesundu koji premošćuje fjord između dvije zemalje. Na mostu, uz dva metra i jednu granicu fizičke distance, proslavili su 72. i 73 rođendan 20. aprila.

Ovo je jako neobično, ali navikli smo da se viđamo jednom nedjeljno i nismo to htjeli da prekinemo. Pandemija nas nije zaustavila i to je naša pobjeda – kazuje Pontus sa švedske strane.

Iako se situacija sa virusom vremenom mijenjala, granica je sve vrijeme ostala zatvorena. To posebno ljuti mnoge Norvežane koji imaju vikendice u Švedskoj, gdje je život jeftiniji.

Dvojica sjedobradih gospodina postala su i lokalne zvezde, pa se neki čak i satima voze kako bi se s njima fotografisali.

To nam je nevažno, važno nam je da možemo da se nađemo i razgovaramo o čemu god želimo – kaže Ola.

Zbog svog privilegovanog statusa njih dvojica su se povremeno našla u ulozi dobronamjernih krijumčara, poput onog dana kad je Pontus štene rođeno u Švedskoj preko granice dodao Oli za njegovu novu porodicu u Norveškoj. To im je najdraža uspomena, kažu.

Otkako je pandemija, svoj nedjeljni sastanak su propustili samo tri puta, i to zbog tvrdoglave policije koja nije htjela da ih pusti na most. Vremenske neprilike, od snježnih oluja do toplotnih talasa, nisu im prepreka. Samo se obuku u skladu s meteorološkom situacijom. Pontus je razveden, živi sam i vrlo mu je važno da viđa Olu.

Bez toga bih pao u depresiju – kaže on.

Nedostaje li mu to što ne može da zagrli brata? “Da”, odgovara i zarazno se nasmije. “Ali ponekad zagrlim sebe, jer smo isti.”

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .