NOVI GLAS

Lopare – U Lipovicama otkriven spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata (FOTO)

Spomen obilježje u znak sjećanja na 13 poginulih boraca proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata osvještano je u selu Lipovice kod Lopara, a otkrili su ga djeca poginulih boraca iz ove mjesne zajednice.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je rekao da je spomenik otkriven nakon 26 godina od kraja prošlog rata, ali da je on dostojanstven i da se nalazi na mjestu na kojem će svaki stanovnik Lipovica svakodnevno moći da ga vidi, a za generacije koje dolaze on će govoriti o teškoj prošlosti ovog kraja.

„To će biti obaveza za sve nas koji danas u miru radimo i funkcionišemo, zahvaljujući njihovoj žrtvi, da izgradimo naša sela, našu opštinu i našu Republiku“, dodao je Savić.

On je istakao da Lipovice imaju budućnost jer seosku područnu školu pohađaju 22 učenika, a opština kroz projekte kao što je proizvodna hala u Priboju, koja je u izgradnji zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije, pokušava da naći adekvatno zaposlenje za roditelje i demobilisane borce iz okolnih mjesnih zajednica.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Risto Radić rekao je da su Lipovice jedno od stradalničkih sela i da pored 13 poginulih bilo i 27 ranjenih boraca.

„S obzirom na ograničene mogućnosti finansiranja nismo uspjeli prije podići ovaj spomenik, a imamo još jedno spomen obilježje koje je se gradi u Koretašima i time bi zaokružili ovaj proces na području naše opštine“, dodao je Radić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić je rekao novinarima da je podizanje spomenika najdugovječniji način sjećanja i da svaki spomenik predstavlja jednu stranicu naše istorije, a u ovom slučaju naše novije istorije koju treba pravilno čitati i tumačiti.

On se osvrnuo na socijlani-ekonomski položaj boračkih kategorija i naglasio da je ostalo još mnogo problema.

Za ostale kategorije, pogotovo nezaposlene demobilisane borace Savčić je rekao da se traže i iznalaze druga rješenja kao što su javni poziv za samozapošljvanje i javni poziv za jednokratnu novčanu pomoć demobilisanim nezaposlenim borcima u stanju socijalne potrebe.

Zdrvka Stjepanović, koja je u proteklom ratu izgubila muža, je rekla da je sticajem okolnosti, zbog klizišta, morala napustiti kuću u obližnjem zaseoku Stjepanovići. NJena nova kuća je u blizini spomenika i sa prozora će na njemu gledati sliku svog bračnog saputnika.

U prostorijama mjesne zajednice otvorena je izložba dokumentarnih fotografija iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, a odnosi se na učešće mještana Lipovica u njemu.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .