NOVI GLAS

Prvo vaskršnje jaje čuva od zla i bolesti – Šta uraditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom?

Kako mu i samo ime kaže, ono čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje, tjera zle sile i demone od kuće i ukućana. Zbog toga se čuva cijele godine, dok se ne zamijeni drugom čuvarkućom.

Po pravilu se čuvarkuća uvijek boji u crveno i tako simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Jaje je samo po sebi simbol života. Pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svjetlost dana u život. Takođe, Marija Magdalena je caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao i time ukazala na nov život – vječni život.

Običaj je da se čuvarkuća u Vaskršnje jutro stavi u činiju sa vodom u koju su potopljeni i bosiljak, zdravac i dren. Tom vodom umivali bi se ukućani, naročito djeca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je, takođe, da se na vaskršnje jutro djeca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje.

Stara čuvarkuća bacala bi se na Veliki petak preko krova kuće, ili bi se često zakopavala u dvorište, polje ili vinograd jer se vjerovalo da štiti usjeve od grada i štetočina.

Neko je baca i u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI