NOVI GLAS

Prije 28 godina napadnuta Monika Seleš (VIDEO)

Na današnji dan prije 28 godina na turniru u Hamburgu tadašnju jugoslovensku teniserku Moniku Seleš i najbolju teniserku svijeta nožem je ubo navijač Njemice Štefi Graf. Seleš se fizički oporavila za nekoliko nedjelja, ali je napad ostavio velike psihološke posljedice zbog kojih je dvije godine bila van terena.

Tog 30. aprila 1993. desio se incident koji je promijenio svijet tenisa, kada je u četvrtfinalu u susretu između Seleš i Magdalene Malejeve, 38-godišnji gledalac Ginter Parhe, opsesivni obožavalac Štefi Graf, nožem gađao Seleš u kičmu, između lopatica.

Seleš se fizički oporavila za nekoliko nedjelja, ali napad je ostavio veće, psihološke posljedice, a profesionalnom tenisu se nije vratila naredne dvije godine.

Napadač nije dobio zatvorsku kaznu zbog psihičkog stanja, ali je dobio uslovnu dvogodišnju kaznu sa obaveznim psihološkim liječenjem.

Zbog ovog incidenta su pojačane mjere sigurnosti na teniskim turnirima, a u trenutku incidenta teniserka iz Novog Sada bila je najbolja igračica svijeta i imala je 19 godina.

Do tog trenutka imala je osam osvojenih trofeja na Gren slem turnira, među kojima je i Rolan Garos koji je osvojila kao najmlađa u istoriji sa samo 16 godina.

Do kraja karijere osvojila je još samo jedan trofej na najvećim turnirima, kada je 1996. godine pobijedila na Australijan openu.

 

 

(RTS)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .