NOVI GLAS

Danas Veliki Petak – Ovo su vjerovanja vezana za današnji dan

Pravoslavni vjernici koji poštuju Julijanski kalendar obilježavaju Veliki petak, stradanje Isusa Hrista, dan kada je osuđen i razapet na Golgoti žrtvujući se za sve ljude i spasenje svijeta.

Pravoslavni tog dana strogo poste, provodeći ga samo na suvom hljebu i vodi, a mnogi tog dana i “jednoniče” – cijeli dan ništa ne jedu niti piju, već tek uveče uzmu malo hljeba i vode.

U znak tuge i žalosti, na Veliki petak ne smiju zvoniti crkvena zvona, počev od bdenija na Veliki četvrtak, već se na bogosluženja poziva drvenim klepetalima.

Na Veliki petak nema liturgije već se ujutru čitaju “Carski časovi”.

Veliki petak je dan kada je Isus Hrist osuđen na smrt od strane Rimljana, a na nagovor jevrejskih sveštenika i fariseja.

Neka od narodnih verovanja govore da žene na Veliki petak nikako ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im na rukama izbiti plikovi. Ali isto tako postoji verovanje da na današnji dan treba malo “pomesti metlom”, a onda nju baciti, jer to simbolično predstavlja izbacivanje zla iz kuće.

U crkvenim krugovima postoje i mišljenja da jaja ne bi trebalo farbati na Veliki petak, jer je to radostan čin, koji treba da podelimo sa decom. A Veliki petak je najtužniji dan u hrišćanstvu, kada je Isus razapet. Jaja se farbaju u crevnu boju, zato što ta boja simobolizuje Isusovu krv koja je nevino prolivena i novi život.

Isto tako, neki veruju da je Veliki petak najbolji za kalemljenje voća jer se “primi sve što se tog dana nakalemi”. 

Pošto je ovo najtužniji dan za hrišćane nikako se ne sluša ili pušta muzika. Neka stara narodna verovanja kod Srba su da ne treba jesti koprive, a ima i onih poput toga da ako nekoga probada u stomaku treba na taj dan na bolno mesto da stavi odranu koža tek ubijenog zeca.

(MONDO)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .