NOVI GLAS

Glas prošlosti – Kako su izgledali Hitlerovi kampovi za indoktrinaciju djece?

Nacističke omladinske organizacije imale su za cilj indoktrinaciju djece i mladih, a članstvo u njima je bilo obavezno. Saznajte na koji način su doprinijele jačanju nacizma i šta se dešavalo sa onima koji su odbili da im pristupe.

Nazi Germany, Fanfare of Hitler Youth, c. 1933.

Nacionalsocijalistička njemačka radnička partija, poznatija i kao Nacistička partija, osnovana je 1919. godine kao Njemačka radnička partija i promovisala je antisemitizam i nacionalni ponos Nijemaca. Takođe, njeni članovi su bili veoma nezadovoljni ishodom Versajskog sporazuma, kojim je okončan Prvi svjetski rat, koji je Nijemce obavezao na naknadu štete koju su tokom rata načinili.

Adolf Hitler je bio član partije od njenog nastanka, stupio je na čelo partije 1921. godine, a 1933. postaje njemački kancelar što je označilo početak njegove diktature. Hitler je osvajao publiku svojim harizmatičnim javnim govorima u kojima je krivio Jevreje i marksiste za sve probleme sa kojima se Njemačka suočavala. Tada počinje praktikovanje ekstremnog nacionalizma i promovisanje “čiste” arijevske rase, piše World Atlas.

Adolf Hitler je odlučio da uništi članove svih grupa koje je smatrao nepodobnim za savršenu Njemačku, uključujući Jevreje, političke figure koje nisu bile pristalice nacizma, umjetnike, intelektualce, Rome, homoseksualce, osobe sa fizičkim ili mentalnim invaliditetom.

FORMIRANJE OMLADINSKIH ORGANIZACIJA

Uspostavivši kontrolu nacističke partije u svim aspektima života, Hitler se okrenuo djeci i mladima kako bi imao pomoć za propagiranje nacističkih ideja, formiranje vojske i, konačno, stvaranje koncentracionih logora i progon neistomišljenika. Svoj cilj je ostvarivao kroz indoktrinaciju mladih putem organizacija Hitlerova omladina (Hitlerjugend) i Savez njemačkih devojaka (Bund Deutscher Mädel).

Baldur fon Širah je postao direktor Hitlerove omladine 1930. godine i organizovao je grupu u dva dijela: dječaci od 14 do 18 godina i juniorska organizacija Deutsches Jungvolk koja je okupljala dječake od 10 do 14 godina. Savez njemačkih djevojaka je imao sličnu podjelu.

Do 1933. godine Hitlerova omladina je brojala 100.000 članova, a 1934. ta brojka je iznosila 3,5 miliona. Nacistički omladinski pokreti su postali jedina legalna aktivnost za mlade u zemlji. Članstvo je postalo obavezno 1936. godine, a jevrejskoj djeci je bio zabranjen pristup.

NA KOJI NAČIN JE FUNKCIONISALA INDOKTRINACIJA?

Dječaci članovi Hitlerove omladine su učestvovali u brojnim aktivnostima, sa fokusom na sport i razvoj fizičkih vještina, kao što su boks ili kampovanje. Imali su i intenzivne obuke o nacističkoj ideologiji i antisemitizmu, kao i vojne vježbe koje su uključivale rukovanje oružjem. Kroz sve ove aktivnosti usađena im je snažna posvećenost Hitleru.

Djevojčice i djevojke su imale obuku iz kućnih poslova i kuvanja, takođe i obuku za bolničarke i dobrotvorni rad. Obaveze nametnute kroz ove organizacije su bile dominantne u životu njemačke djece koja nisu imala vremena ni za šta drugo osim za školu i omladinske organizacije.

Tokom ljeta su se organizovani kampovi gdje je omladina radila na farmama ili učestvovala u nacističkim ideološkim aktivnostima. Često su podučavali imigrante njemačkom jeziku ili čuvali kampove u kojima su bili smješteni poljski tinejdžeri.

ČEMU JE SLUŽILA INDOKTRINACIJA DECE?

Djeca su predstavljala budućnost zemlje, nacističkog režima i ideologije, kao i začetak savršene arijevske rase. Mnogi pripadnici Hitlerove omladine su izrasli u poslušne vojnike fanatično privržene Rajhu i svom vođi.

Sve lošije stanje u njemačkoj vojsci krajem rata dovelo je do regrutacije mladih koji su poslati na front. U početku su to bili momci od 17 godina, a do 1945. vojnici stari svega 14 ili 15 godina su branili svoju zemlju i arijevsku rasu u koju su vjerovali.

Takođe, Hitler je vjerovao da kampovi za indoktrinaciju udaljavaju djecu od uticaja njihovih roditelja, koji možda nisu bili pristalice nacističke partije i na taj način su predstavljali prepreku ostvarenju konačnih ciljeva. Kroz Hitlerovu omladinu i Savez njemačkih djevojaka nacistička ideologija je postala dio svakog doma, bez obzira na to da li su roditelji bili opozicija režima.

ŠTA SE DEŠAVALO SA ONIMA KOJI BI ODBILI ČLANSTVO?

Bilo je njemačkih dječaka koji su odbijali da postanu članovi Hitlerove omladine i organizovali su svoje alternativne grupe, kao što su Edlvais pirati (Edelweisspiraten). Oni su čak napadali članove Hitlerove omladine i sabotirali njihove aktivnosti. Mnogi od njih su učestvovali u nasilnim ili mirnim pobunama, crtali antiratne grafite na zidovima i čak pomagali jevrejskoj djeci da izbjegnu deportaciju.

Njihove aktivnosti nisu bile neprimijećene, a vlast se pobrinula da kazne budu javne. Tako je 1944. godine šest pripadnika Edlvais pirata obješeno u Kelnu. Oni koji su odbili članstvo u Hitlerovoj omladini bili su progonjeni od strane članova organizacije, prebijani i često mučeni sve dok ne popuste i na kraju ne pristupe organizaciji.

ŠTA SE DESILO SA NACISTIČKOM OMLADINOM?

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Hitlerova omladina je rasformirana a brojni građani su bili podvrgnuti procesu denacifikacije kako bi se ispravila šteta koja je nanijeta indoktrinacijom. Danas se Hitlerova omladina i Savez njemačkih djevojaka smatraju jednim od najstrašnijih elemenata nacističkog režima jer je kroz njih dokazano kako diktatura može uspješno da manipuliše mladima i navede ih da bezuslovno služe vojsci i režimu.

 

 

(nationalgeographic.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .