NOVI GLAS

Tri namirnice koje prije 10 sati treba da izbjegavamo

Zdrava balansirana ishrana je od izuzetne važnosti za zdravlje, ali i za dobar fizički izgled.

Kako se ljeto približava, vrijeme je da povedemo računa o namirnicama koje unosimo u organizam. Nutriconisti savjetuju da doručak ne smijemo da preskačemo, ali nas i upozoravaju šta ne bi trebalo da konzumiramo prije 10 sati ujutru, prenosi Novosti.rs.

Maslac

Iako sadrži puno vitamina, među kojima su najvažniji  A i E, osim zdravih masnoća sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno da utiču na srce i krve sudove i doprinesu gojenju. Umjesto toga nautriconisti predlažu maslac od kikirija, jer smanjuje osjećaj gladi.

Jogurt sa malim procentom masnoća

“Lajt” namirnice biramo radije ako želimo da smršamo, ali to nije uvijek dobra odluka. Stručnjaci tvrde da mliječni proizvodi sa malim procentom masnoća ne sadrže dovoljno proteina i osim toga zbog malog procenta brže osjetimo glad. Istraživanja su pokazala da jogurt s većim procentom masnoća doprinosi gubitku kilograma.

Cijeđeni sok

Nutricionisti tvrde da većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šećera kao i kupovni sok, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ali i konuzumaciju uopšte. Jedan od razloga što unos sokova ne doprinosi mršavljenju je i taj što mnogi ljudi dok ne žvaću hranu nemaju osećaj da su išta unijeli u organizam, pa brzo požele da pojedu nešto konkretno.

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI