NOVI GLAS

Proljećna sjetva u Srpskoj kasni – Semberci čekaju toplije vrijeme, zasijano 20 odsto njiva

Proljećna sjetva u BiH kasni jer je od početka prate nepovoljni vremenski uslovi, snijeg, kiša i niske temperature vazduha, što je spriječilo pravovremeno obavljanje sjetve većine planiranih ratarskih kultura, potvrdili su nam poljoprivrednici.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe za “Nezavisne” da vremenske prilike nikako ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima.

 

“Vlage u zemljištu ima dovoljno, ali ovo hladno vrijeme uslovljava to da se sjetva odgađa. Do sada je na površinama zasijano svega deset odsto, mahom se radi o soji i nešto malo kukuruza”, kaže Marinković.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi ovakvo vrijeme potrajalo, dovelo bi do propadanja sjemena koje je već posijano.

“Čim se vrijeme popravi, treba očekivati da će mnogi poljoprivrednici ući u parcele”, kazao je Marinković.

Kako kaže, ova godina je jedna od skupljih što se tiče same sjetve, jer su hibridi kukuruza dostigli visoke cijene, a bila je i velika nestašica.

“I pored svega toga, ratari su se ipak obezbijedili, sad samo čekaju pogodnije vrijeme da uđu u njive”, ističe Marinković.

Prema njegovim riječima, iako je najavljena blokada granice od 4. maja zbog neusvajanja prelevmana na zasjedanju Savjeta ministara BiH, poljoprivrednici iz BiH su se organizovali tako da će svaki domaćin imati vremena i za svoje radove, ali i da se odazove na proteste i pokaže svoje nezadovoljstvo nezaštitom domaće proizvodnje.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kazao je da je na ovom području RS zasijano oko 20 odsto površina.

“Hladni aprilski dani sa čestim padavinama ne dozvoljavaju traktorima da uđu u njive. Kasni se sa proljećnom sjetvom, a i pšenica zahtijeva da se što prije obave tretmani zaštite od bolesti i korova”, ističe Bakajlić.

Dodao je da su ratari računicu već napravili pa će proljećni radovi biti na višoj cijeni nego lani.

“Jednostavno su ljudi stali kada je u pitanju proljećna sjetva, jer ovo vrijeme nije pogodno, naime, temperatura zemljišta trebalo bi da bude iznad deset stepeni da bi mogli da uđu u polje”, kaže Bakajlić.

Dodao je da se čeka da se vrijeme ustabili, ratari su spremni, iako je, kako kaže, ova godina jedna od najskupljih što se tiče proljećne sjetve.

“Unazad pet godina, ovo je sigurno najskuplja godina”, kazao je Bakajlić.

Da proljećna sjetva kasni i u Federaciji BiH, potvrdio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji ističe da je u Federaciji zasijano oko deset odsto površina.

“Čekamo da se vremenske prilike ustabile da bismo počeli sa sjetvom kukuruza, soje i suncokreta”, ističe Bićo.

Dodaje da curi optimalni rok za proljećnu sjetvu, a niske dnevne temperature ne dozvoljavaju ratarima da intenzivno uđu u ovaj posao, pa su s razlogom zabrinuti.

I dok ratari gledaju u nebo i očekuju pogodnije vrijeme za rad u njivi, prognoze meteorologa im ne idu na ruku.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Republici Srpskoj će narednih dana biti promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme uz sunčane intervale te mogućnost kiše i snijega. Slična prognoza je i za FBiH.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI