NOVI GLAS

Ide na struju – Kinezi kopirali Volkswagen “Bubu” (Video)

“Buba” jednostavno odbija da izumre.

Originalna Volkswagenova “Buba” pravila se duže od pola vijeka, a koliko je taj automobil bio popularan, pokazuje odluka njemačkog proizvođača da ga obnovi u osvit 21. vijeka.

Ipak, automobilska industrija se znatno promjenila u odnosu na period kada je nastala prvobitna “Buba”, pa nova verzija nije doživjela ni približan uspjeh kao orginal, zbog čega je Volkswagen 2019. nakon dve generacije ugasio ovaj model, prenosi b92.

Međutim, vanvremenski dizajn “Bube” postao je dio kolektivne svesti ljubitelja automobila, pa interesovanje za njegovim zaobljenim linijama ne prestaje ni danas.

O tome svjedoči najnoviji pokušaj kineskog proizvođača Great Wall da još jednom oživi ovo vozilo. Protekle sedmice su objavljeni dizajnerski crteži, a sada i fotografije kineske kopije “Bube”, koja je imala premijeru na aktuelnom sajmu automobila u Šangaju.

Osim prepoznatljivog dizajna, reinkarnirana “Buba” nema veze sa Volkswagenom i nosi oznaku ORA Punk Cat (brend ORA u imenima svojih automobila obavezno sadrži rijječ “mačka”).

Za razliku od originala, Punk Cat ima 4 vrata i električni pogon, dok je unutrašnjost takođe u retro stilu, uključujući volan koji podsjeća na onaj sa prvobitne VW “Bube”.

Kineski proizvođač za sada nije objavio tehničke detalje ovog automobila, a nije poznato ni kada će početi prodaja.

Izvjesno je, međutim, da će prodaja biti ograničena na kinesko tržište, ali postavlja se pitanje kako će Volkswagen reagovati na pojavu ovog vozila.

 

(nezavisne)

 

 

POSTANIMO PRIJATELJI