NOVI GLAS

Električni Audi A6 debitovao u Šangaju (FOTO/VIDEO)

Audi je predstavio koncept A6 e-tron, kao uvod u produkcijsku verziju koja stiže 2022. godine.

Njemački proizvođač je 2021. započeo udarnički kada je riječ o novim modelima na struju.

Najprije se u februaru pojavio e-tron GT, da bi polovinom aprila premijeru imali Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron.

Audi tu ne staje, pa je u ponedeljak na sajmu automobila u Šangaju predstavljen A6 e-tron Concept, koji dijeli dimenzije sa “tradicionalnim” A6, ali ima potpuno novi dizajn i električni pogonski sistem.

Audi A6 e-tron Concept najavljuje buduću produkcijsku verziju kao prvi serijski model kompanije zasnovan na PPE (Premium Platform Electric) mehaničkoj platformi, koji će se u prodaji pojaviti 2022.

Ista platforma će kasnije biti baza i za električne SUV automobile Q5 e-tron i Q6 e-tron, a zajednički je razvijena sa Porscheom koji će je koristiti za novu generaciju modela Macan.

Njemački proizvođač pohvalio se izuzetno niskim koeficijentom otpora vazduha, od 0,22, što je bolje i od Audija e-tron GT (0,24).

Iako je standardni Audi A6 limuzina, A6 e-tron ima siluetu koja više podsjeća na kupe-limuzinu.

Koncept je opremljen baterijom kapaciteta 100 kW. U Audiju kažu da je potrebno svega 10-ak minuta da se baterija dopuni na brzom punjaču toliko da automobil može da pređe dodatnih 300 km, dok se za 25 minuta napuni 5-80 odsto maksimalnog kapaciteta.

Autonomija u vožnji, barem na papiru, iznosi preko 700 km.

A6 e-tron Concept za pogon koristi konfiguraciju od dva elektromotor čija kombinovana snaga dostiže 476 KS (350 kW), a maksimalni obrtni moment 800 Nm.

Pogon je na sva 4 točka, ali Audi navodi da će bazična verzija produkcijskog modela imati jedan motor koji će pokretati samo jednu osovinu. Ova verzija će 0-100 km/h ubrzavati za oko 7 sekundi, dok će opcija sa dva elektromotora do stotke stizati za manje od 4 sekunde.

 

(nezavisne)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .