NOVI GLAS

U Srpskoj blagi porast broj penzionera

U toku prošle godine Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje evidentirao prihod od 935,2 miliona KM, što je više za 4,84 odsto ili 43,2 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

Iz Fonda PIO su saopštili da su 31. marta ove godine evidentirana 314.893 osiguranika, što je više za 430 u odnosu na isti dan prethodne godine.

Iako se privredni i svaki drugi vid života od marta prošle godine odvija u otežanim uslovima, a dijelom i pod potpunom blokadom, sigurno je da bi, da se Srpska kao i ostatak svijeta ne bore sa pandemijom virusa korona, broj osiguranika bio veći za par hiljada – saopštili su iz ovog fonda i naglasili da rast prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ulijeva sigurnost i povjerenje u set ekonomsko-finansijskih mjera Vlade RS u borbi protiv korona virusa.

Ovakav rast prihoda i pored porasta broja penzionera, a samim tim i povećanja isplatne mase, omogućili su ne samo da se izvrši redovno godišnje usklađivanje, već i vanredno povećanje penzija, počev od 1. januara ove godine, za sve korisnike prava po zbirnoj stopi od tri odsto. .

Rast prihoda je nastavljen i u prva tri mjeseca ove godine kada je evidentirano 234,26 miliona KM, što je više za 7,3 odsto ili 17,1 milion KM u odnosu na isti period prethodne godine – naglašavaju u Fondu PIO.

 

(srpskainfo)

 

 

POSTANIMO PRIJATELJI