NOVI GLAS

Vlada Srpske pomaže privredi – Četiri miliona KM za prerađivačku industriju

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević izjavio je da je danas Vlada RS usvojila uredbu za pomoć privredi iz oblasti prerađivačke industrije.

Ove godine će za te namjene biti izdvojeno četiri miliona KM u cilju nastavka kontinuirane pomoći prerađivačke industrije koja je nosilac razvoja privrede RS.

Za projekte koji budu do 250.000 KM omogućen je podsticaj do 50.000 KM, a preko te vrijednosti ide podsticaj iz budžeta veći od 50.000 KM.

Biće raspisan javni poziv naredne sedmice i biće otvoren 30 dana kako bi se svi zainteresovani upoznali sa sadržajem Uredbe.

Petričević kaže da je danas usvojena i Strategija za razvoj malih i srednjih u Srpskoj preduzeća do 2027. godine. Takođe, usvojena je inicijativa o Pravilniku o primjeni PDV u vezi sa slobodnim zonama.

– Mi tu vidimo veliki potencijal na privlačenju investuitora. Bili smo prinuđeni da uputimo inicijativu prema Ministarstvu spoljne trgovine BiH kako bi se omogućilo osloboađanje plaćanja PDV za energente koji se koriste unutar samih slobodnih zona. To bi bilo značajno za privlačenje investitora – rekao je Petričević.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da je Vlada upoznata sa stanjem u oblasti kinematografije.

– Bili smo svjedoci dobrih filmskih ostvarenja u proteklom periodu u kojima su učestvovali naši radnici kinematografije i zato samo razmatrali na koji način unaprijediti ovu oblast. Zato će biti osnovana javna ustanova koja će biti zadužena za kinematografiju u RS – dodala je Trivićeva.

Dakle, Vlada Srpske je donijela odluku o osnivanju javne ustanove Centar za kinematografiju RS.

– Najvažnije je to da će biti stabilani izvori finansiranja – dodala je ministarka Trivić.

Ovim će, kako je dodala, biti riješen dugogodišnji problem, a naročito imajući u vidu da u Banjaluci već nekoliko godina ima Akademija umjetnosti.

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI