NOVI GLAS

Progovorila nakon 40 godina : Još jedna glumica optužila Lečića za zlostavljanje

Slavna glumica Merima Isaković je objavila dijelove knjige koju piše o zlostavljanju, u kojoj je opisala šta je sama doživjela. U knjizi nije željela da imenuje zlostavljača koji ju je napao kada je imala samo 18 godina, ali je sada to uradila i objavila da je u pitanju Branislav Lečić.

Do detalja je opisala šta se dogodilo kobne noći u njegovom stanu, kako se izvukla i kome je sve rekla za zlostavljanje.

Isakovićeva već godinama radi kao klinički psiholog i to za žrtve zlostavljanja.

“U knjizi nisam pomenula ime osobe, nadajući se da je sazrela u odgovornog čovjeka koji nikada više ne bi pokušao nikoga da napastvuje. Osjećam moralnu obavezu da s javnošću podijelim sopstveno iskustvo, u nadi da će moja ispovijest biti podrška Danijeli i ostalim, kao i onima, još uvek bezglasno skrivenim žrtvama seksualnog zlostavljanja”, napisala je ona.

“Bila sam na drugoj godini, moj kolega iz druge klase, bio je pet godina stariji od mene. Poznavala sam ga s rediteljskih vježbi, većina nas se na Akademiji družila. Čovjek o kome pišem, tada momak, jednom je u nekoj dnevnoj šetnji pokušao da me poljubi, ali sam ga zaustavila. Rekla sam – mi smo drugari. On je ćutao, oči mu se zatamnile, duboka, čudna praznina. Onda se nasmiješio i izvinio”, piše Merima.

Ispratio ju je do kuće, tražio da pozajmi knjigu, pa je nije vratio, rekao je da je zaboravio. Nedelju dana kasnije, Merima je na času baleta osjetila oštar, užasavajuć bol u kičmi, od kog je povratila. Dobila je blokadu i naređenje da miruje nekoliko dana. Knjiga joj je bila potrebna za ispit, pa ga je pozvala.

“Rekao je, joj, izvini Merimice, ne mogu da dođem, možeš li da prođeš do nas (živeo je s mamom) pa pokupi knjigu? Rekla sam da mogu. Otvorio je nasmijjan, uvukao me u stan, rekao da nešto kipi u kuhinji a da mama nije tu. Gurnuo me je ka zidu i rekao, džabe ti je svako opiranje, ne možeš pobjeći, ne od mene. Uvijao se tijelom kao zmija, osjećala sam zadah truleži, stravičan pritisak, jednom rukom me je vukao za kosu a drugom pritiskao vrat. Siktao je ‘znaš li ti ko sam ja, treba da ti je čast što te želim’. Uspjela sam da ga blokiram oko vrata, da ne može da se odmakne, da mrdne, naglo sam se izvila, nije mogao da me zaustavi. Odjednom čujem krik od kog se nebo pocepalo, iz mene. Tijelo mi se naglo izvilo, takvom snagom sam ga zbacila sa sebe,” opisuje Merima trenutak u kom se sjetila povrede kičme zadobijenu na baletu.

“Čujem svoj glas, molim te, podigni me, a on je spreman da me zaskoči. Bogato sam povratila po sebi. Tražila sam da mi pomogne, tražila da radi suprotno od onoga što bi očekivali da žrtva u momentu silovanja traži. Znala sam da ne mogu da pobjegnem fizičkom borbom, zbunila sam ga. Da donese vruć peškir, da mi ga stavi na kičmu. Pitao je da li foliram. Da se spasem, od njega. Osmjehujem se – pa ti nisi monstrum, sve mi devojke smo opčinjene tobom, ali nisam vjerovala da bi ti baš mene htio. Trgoh se uz bolan krik, kao da me kičma opet trgnula, grašci znoja po mom licu. Podiže me, odlazimo napolje, zaustavlja se taksi, nemam dovoljno novca, on mi daje novčanicu od deset dinara, s rudarom na slici. Danas sam svjesna da je to bila najbolja uloga koju sam u životu odigrala. Stravičan drhtaj me je prožeo kada su se vrata taksija zatvorila”, piše ona.

Dvije godine kasnije, Lečić ju je, kaže, pozvao telefonom i plakao.

“Merimice, molim te, dozvoli mi da ti se izvinim, iz dubine srca. Srećan sam da nisam uspio da završim nedjelo. Ja nikada pre nisam tako nešto počinio, niti ću ikad pokušati. Ti si spasla moju dušu”, piše ona.

“Ridao je, povjerovala sam mu, kao što Gaga reče, možda je počeo da odrasta u čovjeka koji nikada neće ponovo pristupiti nekome nasilnički. Rekla sam, opraštam ti, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličan bol, svima ću reći šta se desilo. Ja sam svoju reč održala. Branislav Lečić izgleda nije“, završava ona.

Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta“, navela je ona.

Merima Isaković dala je ranije ekskluzivnu ispovijest za “Serbian times”. Glumica koja je sa 16 i po godina upisala Akademiju i ostvarila više briljantnih uloga, doživjela je stravičan udes sa samo 21 godinom i ostala nepokretna. Danas živi u Australiji, radi kao psiholog ali pamti dešavanja iz Srbije.

Ovdašnju javnost trenutno potresa priča glumice Danijele Štejnfeld koja je optužila za silovanje svog kolegu Branislava Lečića. Glumica je najpre podsjetila na tragediju vezanu za seksualno nasilje koja se dogodila sedam godina prije nego što je slučaj Lečića odjeknuo u javnosti.

Inače, ovo nije prva optužba protiv Branislava Lečića, poslednjih nedelja u žiži javnosti tvrdnje glumice Danijele Štajnfeld koja je navela da ju je srpski glumac silovao 2012. godine. Zbog te optužbe Lečić je bio pozvan u beogradsku policiju gde je davao izjavu u svojstvu građanina više od sedam sati i bio poligrafski testiran.

 

(MONDO/Nedeljnik)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .