NOVI GLAS

“Pozvaću na hapšenje Dodika” – Bećirovićeva izjava izazvala buru, spominje se prestanak rada Doma naroda BiH

Delegat SDP u Domu naroda BiH Denis Bećirović izazvao je burne reakcije na sjednici izjavom da će, u slučaju da Milorad Dodik krene u rušenje ustavnog poretka BiH, pozvati na njegovo hapšenje.

Zakoni i Ustav se u BiH moraju poštivati, za sve, pozvao sam na hapšenje Dodika ako krene u rušenje ustavnog poretka, rekao je Bećirović u diskusiji sa zamjenikom predsjedavajućeg Nikolom Špirićem (SNSD).

– Dodik najavljuje da će ugroziti teritorijalnu cjelinu BiH, za to je predviđena najteža zatvorska kazna. Nisam ništa izmišljao, a država BiH ima instrumente da se odbrani. Ako Dodik krene u rušenje ustavnog poretka, pozivam na njegovo hapšenje – naglasio je on.

Špirić je uzvratio riječima, da što je više Denisa Bećirovića i ovakvih nastupa, to je manje one BiH za koju se sam Bećirović zalaže.

– Da li je on baba Vanga da tumači šta je i kako. Molim Denisa, u interesu BiH, da ne šalje ovakve poruke – zaključio je.

Nakon ove žustre diskusije predsjedavaući Bakir Izetbegović (SDA) je na prijedlog SNSD dao pauzu od pola sata.

Tegeltija, Špirić, Nović

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović osudili su prijetnje Bećirovića.

Tegeltija je istakao da poziv delegata Bećirovića predstavlja političko prepucavanje te da su pozivi na hapšenje Milorada Dodika i njegovih saradnika neprihvatljivi.

– Nadam se da u ovom domu ne postoji niko ko želi spriječiti javnu riječ, predsjednika jedne od najvećih stranaka i presjedavajućeg Predsjedništva BiH da iznosi svoje stavove. Dodik javno iznosi stavove u institucijama i putem medija. Svi stavovi su jasni, transparenti i javni. Dodik zagovara jednu stvar, a to je dogovor nas unutar BiH i on je zagovornik dijaloga – naglasio je Tegeltija.

On je rekao da je nemoguće odgovoriti na delegatsko pitanje u kojem su iznesene netačne kvalifikacije u vezi sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

– Moj odnos s predsjednikom SNSD je naša stvar i ovo nije mjesto na kojem će se razgovarati o odnosu predsjednika i člana stranke. Zato je nemoguće dati odgovor na tako pitanje – istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta minstara je istakao da je zagovornik da se o svim stavovima u BiH razgovara, ali da je prijetnja hapšenjem Dodika i njegovih saradnika neprihvatljiva.

Špirić je istakao da su Bećirovićevi pozivi na hapšenje sprskog člana Predsjedništva nedopustivi i pozvao delegate da se drže Poslovnika o radu. On je dodao da ne spori pravo na postavljanje delegatskih pitanja ali da je protiv toga da se ona pretvore u optužbe i prijetnje.

– Može se zakomplikovati situcija u ovom domu ako to Bećirović želi. Ali nisam pristalica toga. Nemojte da mislite da možete probleme koje postoje u Federaciji BiH prebaciti na Milorada Dodika, to je nemoguće. Ne možete Dodikom pokriti sve nesporazume u FBiH – poručio je Špirić.

Sredoje Nović poručio je da se Dom naroda pretvara u nešto što niko ne želi.

– Ako je to stav Kluba Bošnjaka i dijela Kluba hrvatskog naroda da se hapse svi funkcioneri i mi ovdje dajte da izađemo. Bolje danas da se raziđemo jer neću da slušam optužbe da treba hapsiti Dodika, mene ili bilo koga. Da li je ovo sudnica, podignuta optužnica i da li znači definitivno da treba da se raziđemo – rekao je Nović.

Nović je podsjetio da nema optužnice protiv Dodika koji nije učinio nikakvo krivično djelo, te da Bećirovićeve prijetnje predstavljaju pokušaj da se zabrani javna riječ.

– Znam da nije u duhu Poslovnika ali sam spreman da zatražim da napustimo sjednicu – naglasio je Nović.

Postavljajući delegatsko pitanje delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović pozvao je na hapšenje srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika, navodeći da je to jedinstven stav Kluba i delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića.

Čović: Rizik od prestanka rada

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović upozorio je da se zloupotrebom govornice da bi se politički djelovalo rizikuje da se dođe u situaciju da Dom naroda prestane raditi.

– Iznenadilo me je da se jedan od kolega pozvao na Klub i proširio to na klub drugog naroda. Na Klubu hrvatskog naroda o ovoj temi nije se razgovaralo, jer bi imali stav Kluba. Pojedinačno svako ima pravo izaći da kaže šta misli – rekao je Čović, replicirajući na delegatsko pitanje Denisa Bećirovića.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .