NOVI GLAS

Košarac: Nije usvojena odluka o zaštitnim mjerama na uvoz mesa u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da na današnjoj sjednici nije usvojena odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Košarac je podsjetio da su snagom argumenata i integrisanim stavom udruženja poljoprivrednih proizvođača i legitimnim stavom nadležnih institucija entitetskog nivoa predložili Savjetu ministara odluku o posebnim zaštitnim mjerama za uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Iz neobjašnjivih razloga i bez rasprave, rekao je, na sjednici Savjeta ministara jedan broj ministara nije glasao da se donese odluka o zaštitnim mjerama koje bi se odnosile na period od dvije godine.

Za odluku su, osim Košarca, glasali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar za ljudska prava Miloš Lučić, ministar komunikacija i transporata Vojin Mitrović, te zamjenik ministara bezbjednosti Nedeljko Jović.

Košarac je ocijenio da je to bio dobar model da se ovaj problem riješi na kvalitetan način i da se snagom argumenata, kao strana u bilateralnom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ovo pitanje trajno riješi.

On je naveo da je snagom argumenata ovo pitanje danas moglo biti riješeno na adekvatan način, te da će Ministarstvo na čijem je čelu, bez obzira što Savjet ministara nije podržao, pokrenuti postupak u skladu sa pravilima kako bi ovo pitanje bilo trajno riješeno, a ne samo privremeno.

– Da izmijenimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer je diskriminirajući za BiH – rekao je Košarac novinarima i dodao da je za 15 dana zakazan sastanak sa EU na kojem će ovo pitanje biti ponovo otvoreno.

On je naveo da nema objašnjenja da zemlje u okruženju imaju u svom Sporazumu takvu vrstu zaštitne mjere da prilikom uvoza svježeg rashlađenog mesa goveda i svinja postoje prelevmani i puna carinska stopa, a da toga nema u BiH, te naveo primjer da je u Makedoniji carinska stopa 15 odsto i 0,05 evra po kilogramu kada se uvozi svježe rashlađeno meso, a u Srbiji 12 odsto.

Košarac je rekao da je odgovornost na onima koji su pregovarali o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

– Danas čujem da su u tom periodu postojali lobiji koji su štitili mesoprerađivače iz nekih krajeva BiH, ja želim da to ispravim i podstaknem domaće proizvođače, kao i da zaštitim domaću proizvodnju, a ne da nekome onemogućimo uvoz – poručio je Košarac i dodao da će to biti omogućeno uz plaćanje carina i prelevmana.

Košarac je rekao da će zalaganje za uvođenje mjera biti nastavljeno uz podršku nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, čija je nadležnost poljoprivreda.

– Ne znam zašto mi otvorenije i hrabrije ne govorimo sa predstavnicima EU. Za mene je primarna uloga da zaštitimo domaću proizvodnju i razvijamo naše prerađivačke kapacitete – istakao je Košarac.

Savjet ministara usvojio je izvještaj o radu Koordinacionog ekspertskog i pravnog tima koji se bavi pitanjem odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Košarac je rekao da postoji visok stepen mobilnosti eksperata u ovom timu, pravnih eksperata i potpuna koordinacija aktivnosti između Ministarstva i entitetskih ministarstava, jer žele da snagom argumenata, naučnog i stručnog istraživanja, ovo pitanje kredibilno tretiraju tako da onemoguće izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

On je naveo da većina ljudi uključenih u ovaj proces nisu zadovoljni radom Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, zbog čega su na sastanku Koordinacionog tijela apelovali da se donesu određeni zaključci, jer BiH nema adekvatne informacije na osnovu kojih bi se ravnopravno, u istom ritmu kao i Hrvatska, bavila naučnim i stručnim istraživačkim poslovima.

– Raduje me činjenica da je Savjet ministara danas donio odluku da se traži od Ministarstva inostranih poslova da se aktivno uključe kroz diplomatsko-konzularnu mrežu, da predstavnici pravnog i ekspertskog tima dobiju potpune podatke – rekao je Košarac.

On je dodao da je traženo da se uključi i Direkcija za EU integracije jer hoće da Brisel zna kakav je stav institucija u BiH kada je u pitanju odlagalište na lokaciji Čerkezovac.

Košarac je rekao da je cilj onemogućiti hrvatsku stranu, ali poštujući dobre bilateralne odnose, te snagom argumenata i naučno-istraživačkim nalazima dokazati da je to kritična lokacija za odlaganje otpada iz aspekta zdravlja građana i Republike Srpske i FBiH.

Uvjeren je da će Ministarstvo inostranih poslova poštovati odluku Predsjedništva BiH, koja je usvojena na prijedlog srpskog člana i predsjedavajućeg Milorada Dodika, da sve institucije budu u funkciji s vrlo jasne pozicije BiH, u smislu da se onemogući izgradnja odlagališta otpada, koristeći dobre bilateralne odnose i kapaciteta koje BiH ima i snagu argumenata.

– Nije korektno da dosta eksperata radi, da se ulažu napori koji su na visokom nivou, a da je Ministarstvo inostranih poslova u zapećku i da ne omogućava na adekvatan način da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske zajedno sa njihovim nadležnim tijelima – smatra Košarac.

 

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .