NOVI GLAS

Godišnji pomen doktoru Laziću – Čuveni srpski hirurg nije uspio da se izbori sa koronom

U Nišu će u subotu, 10. aprila biti služen godišnji pomen čuvenom srpskom hirurgu Miodragu Laziću, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

U Urgentnom centru niškog Univerzitetskog kliničkog centra 14. aprila, na dan kada je preminuo doktor Lazić, biće otkrivena spomen-ploča.

Zoran Bajić, portparol Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije, rekao je Srni da se očekuje da oko 100 nekadašnjih boraca iz Republike Srpske, koje je doktor Lazić liječio, dođe 14. aprila na otkrivanje spomen-ploče u Kliničkom centru u Nišu.

On je rekao da će ovom događaju prisustvovati članovi Udruženja “Ilidžanski borac”, kojima će ujedno biti omogućeno i da se vakcinišu protiv virusa korona.

Bajić je napomenuo da je, zahvaljujući ministru za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Srbije Dariji Kisić Tepavčević i njenom ministarstvu, niško udruženje veterana obezbijedilo 100 vakcina za 100 ljudi, koliko će ih 14. aprila doći u Niš iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije iniciralo je i otkrivanje spomen-ploče u okviru Urgentnog centra, koji će ponijeti ime doktora Lazića.

Bajić je istakao da je ideja ovog udruženja bila da ime doktora Lazića nosi cijeli Klinički centar Niš, ali pošto je ova zdravstvena ustanova u nadležnosti države, direktor Centra Zoran Perišić omogućio je, u okviru svojih nadležnosti, da Urgentni centar bude nazvan po ovom čuvenom doktoru.

On je podsjetio da je Udruženje pokrenulo akciju i da se doktoru Laziću podigne spomen-bista u Nišu na dan njegovog rođenja – 31. maj, ali da tačno mjesto još nije određeno.

Bajić kaže da je već napravljen dogovor sa jednim od poznatih srpskih i beogradskih vajara koji je izvajao u glini bistu doktora Lazića.

S obzirom na to da Udruženje djeluje volonterski, Bajić poziva sve ljude dobre volje da svojom donacijom pomognu podizanje spomen-biste doktoru Laziću, za koju je potrebno prikupiti milion dinara (8.500 evra).

Žiro račun Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije za novčane donacije za podizanje spomen-biste doktoru Laziću: 170-0030043570007-59.

Osim toga, kaže Bajić, kćerka doktora Lazića Nina Vujošević pripremila je 300 primjeraka Lazićeve knjige “Dnevnik ratnog hirurga”, koje će pokloniti donatorima za izradu spomen-biste.

Direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine od posljedica infekcije virusom korona.

Doktor Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi koju je objavila Srna “Dnevnik ratnog hirurga”. O njemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa.

Za rad u Republici Srpskoj, blaženopočivši patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića Ordenom Svetog Save.

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .