NOVI GLAS

Bijeljina – „Novi Žitopromet“ najavljuje zapošljavanje više od stotinu radnika

Nakon relativno brzo okončanog stečaja, u toku su pripreme za ponovno pokretanje nekadašnjeg semberskog giganta „Žitoprometa“, preduzeća koje je do prije tri godine zapošljavalo oko 230 radnika.

Vršilac dužnosti direktora „Žitoprometa“ Slaviša Mijatović, koji je bio rukovodilac u tom preduzeću i od 2012. do 2015. godine, rekao je da su problemi u „Žitoprometu“ počeli još prije devet godina.

„Zbog toga se širila proizvodnja i asortiman, uključujući i agresivniji nastup na tržištu. Nažalost, tada nije bilo podrške od strane uprave, odnosno tadašnjeg vlasnika i mi smo se brzo razišli. Sa novim vlasnikom lako smo postigli dogovor. „Novi Žitopromet” sada nastojimo vratiti na tehnološki nivo na kojem je bio ranije, nešto ćemo unaprijediti i sve ćemo usmjeriti u pravcu uspješnog poslovanja”, kazao je Mijatović.

Dodao je da je dvadesetak bivših radnika ponovo angažovano.

„Uz nezaobilazan remont i čišćenje mašina, namjeravamo nabaviti i novu opremu, kako bi ostvarili dobar kvalitet naših proizvoda. Zadržaćemo otkup i preradu žitarica, asortiman proizvoda koje smo imali ranije, brašno, hljeb, pecivo, stočna hrana, ali ćemo ga i proširiti novim proizvodima“, istakao je Mijatović.

„Nastojaćemo da zaposlimo neophodne radnike. Ne želimo ponovo upasti u zamku prekomjernog broja zaposlenih, što je „Žitopromet”, između ostalog, dovelo u tešku situaciju. Za pokretanje proizvodnje treba puno novca, od nabavke sirovine, pa do pokretanja pekarske industrije. Izuzetno je važno da je stečaj okončan u rekordno kratkom vremenu, kao i da je sačuvana oprema, a novi vlasnik je izdvojio značajna sredstva za obnavljanje opreme. Trenutno radimo remont mlinova, pakerica i mašina u pekari, te stvaranja boljih uslova za sve zaposlene“, istakao je Mijatović.

Najavio je izgradnju velike hale i pokretanje još nekoliko djelatnosti koje su u uskoj vezi sa bankarskom podrškom, proizvodnjom žitarica, nabavkom vještačkih đubriva, sjemenskog materijala, zaštitnih sredstava…

„`Novi Žitopromet`, u dogledno vrijeme, radiće puno više radnika nego što ih je bilo u starom preduzeću“, kazao je Mijatović.

Podsjećamo, imovinu „Žitoprometa” za 3,1 milion KM kupio je Gordan Pavlović, vlasnik fočanskog „Pavgorda”.

 

(capital.ba)

POSTANIMO PRIJATELJI