NOVI GLAS

Misterije organizma – Zašto ste gladni usred noći?

Nivo gladi, koji je djelimično regulisan cirkadijskim ritmom, uopšteno raste tokom dana, najviši je naveče, a tokom noći opada.

Dakle, ako ustajete u gluvo doba s osjećajem gladi, stručnjaci kažu da to vrijedi istražiti.

Neuronaučnica Kristen L. Knutson, složila se da je to “neobično” jer naši unutrašnji biološki satovi ne očekuju da tada jedemo.

Ako se ponekad probudite usred noći gladni to vas ne bi trebalo zabrinuti, ali ako se to događa često, možda biste trebali potražiti odgovore.

Stručnjaci su otkrili neke razloge.

Ako tokom dana ne unosite dovoljno kalorija, možda ćete se usred noći buditi gladni.

“Ako ste na dijeti ili se na bilo koji način ograničavate, na primjer preskakanjem obroka ili pretjeranim vježbanjem, možda nećete unijeti dovoljno kalorija”, rekla je dijetetičarka Alisa Rumsej.

Poremećeni san može iz ravnoteže izbaciti hormone koji regulišu apetit – grelin i leptin, što može dovesti do toga da postanete gladni i posežete za hranom s visokim udjelom ugljikohidrata.

“Prethodna eksperimentalna istraživanja povezivala su gubitak sna s povećanim apetitom”, dodala je Knutson.

Ponekad tjelesna glad nije ono što vas budi iz sna, razlog može biti odgovor vašeg tijela na stresni period u vašem životu. Kad se probudite, možda ćete se okrenuti hrani kako biste se umirili.

“Emocionalno jedenje zasigurno može usporiti misaone procese. Ako vaše tijelo probavlja hranu, to može smiriti tjeskobu koja vam ne da zaspati. To je, nažalost, vrlo učinkovit način da zaboravite na te misli”, rekla je Keli Allison, profesor psihologije i direktor Centra za težinu i prehranu na Univerzitetu Pensilvanija.

 

(24sata.hr)

POSTANIMO PRIJATELJI