NOVI GLAS

Korona je bila jača – Preminuo frontmen grupe “Balkanika” Sanja Ilić

Preminuo je muzičar i frontmen grupe “Balkanika” Aleksandar Sanja Ilić.

Foto: Zoran Lončarević

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Muzička formacija Sanja Ilić & Balkanika je grupa sastavljena od mladih, poznatih, talentovanih muzičara koji sviraju stare instrumente Balkana u kombinaciji sa postavkom rok benda.

Balkanika je počela sa pojavljivanjem 2000-te godine i ima kontinuirani razvoj u zvuku koji se ne može porediti ni sa jednim u svijetu.

Muzički stil je veoma teško opisati. To je prije svega originalni zvuk sa kombinacijom elemenata svjetske muzike bazirane na snažnim ritmovima Balkana, a u modernom filingu i senzibilitetu.

Ideja za stvaranje grupe Sanja Ilić & BALKANIKA potekla je svakako od kompozitora i instrumentaliste Aleksandra Sanje Ilića ali je interesantno da je ime grupi dao Sanjin rođeni brat Dragan Ilić Ilke, vođa Generacije 5.

Sanja nije imao namjeru da pravi grupu i da koncertira već je želio da u vrijeme, kada je smatrao da mu muzički milje sa kraja devedesetih više ne odgovara, krene da razmišlja o nekoj potpuno novoj muzici. O muzici koja bi imala inspiraciju melos Srbije i Balkana ali muzici koja bi tretirala muzičko izvođenje i svjetovno i duhovno na potpuno nov način. Tražio je i raspitivao se o mladim i talentovanim muzičarima koji sviraju čudne i već zaboravljene instrumente i našao ih je. U muzici Balkanike pojavljuju se kaval, džumbuš, tapan, darbuke, saz, ut, gadulka…

Prvi album je većinom rađen kod Sanje u kućnom studiju uz fijuke bombi 1999. godine. Na albumu su sarađivali gudači Svetoga Đorđa i članovi hora RTS-a i snimanja su se dešavala na Kolarčevom Univerzitetu. Pošto je to i vrijeme NATO bombardovanja Srbije, kada bi se oglasile sirene za uzbunu i opasnost, snimanje bi se prekidalo da se ne bi kvario snimak i nastavljalo po isteku opasnosti.

 

(nova.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .