NOVI GLAS

Bijeljina – Slavica je jedan od pionira u svom poslu u Semberiji : “Cvijeće znači ljubav” (FOTO)

Početak marta, kao po nekom nepisanom pravilu, u znaku je poklanjanja cvijeća. Povodom osmog marta, Dana žena, i u bijeljinskim cvjećarama tradicionalno su veće gužve, a ni korona nije poremetila tu tradiciju. Ovo vrijeme iskoristili smo da posjetimo jednu od prvih bijeljinskih cvjećara i saznamo nešto više o prvim koracima cvjećarstva u Semberiji. NoviGlas vam predstavlja cvjećaru “Slavica”.

Cvjećara “Slavica” ima tradiciju dugu 99 godina. Simbolično, jedna od najstarijih bijeljinskih cvjećara nalazi se u jednoj od najpoznatijih ulica u Bijeljini.

“Slavica” je smještena na samom početku (ili kraju, zavisi odakle dolazite) ulice Gavrila Principa i već godinama dočekuje i ispraća sve koji ovom ulicom prođu.

Ni naša ekipa nije bila izuzetak. U cvjećari nas je sa osmjehom dočekala vlasnica, Slavica Dokić.

“Početak marta je vrijeme kada mi cvjećari imamo pune ruke posla. Ovih dana pripremamo cvijeće, bukete i osmišljavamo neke nove aranžmane, kako bi pokloni bili što originalniji”, započinje priču za NoviGlas Slavica.

Sjećanje na početke

U vrijeme kada su započinjali ovaj posao, Dokići su bili pioniri u tom poslu.

“Pored nas tu je bio samo još jedan cvjećar, Mile, stari Bijeljinci ga se sigurno sjećaju. Postojao je i rasadnik preduzeća “Komunalac” i onda smo došli mi”, prisjeća se Slavica.

Kako kaže, najprije su se bavili proizvodnjom voštanih svijeća za sve crkvene opštine, to je bio porodični posao Dokića.

“To je bila porodična tradicija. Svekar i svekrva su pravili svijeće za sve crkve na području bijeljinske opštine. Tako je otvorena ova radnja i tako je započet posao. Kada sam se udala i počela da radim, onda smo proširili posao i na cvijeće i tako je sve krenulo”, priča za NoviGlas Slavica.

Cvijeće znači ljubav

Na pitanje koji je njen omiljeni cvijet, Slavica kaže da voli svaki, bez izuzetka.

“Jednostavno volim svo cvijeće, ovo je posao koji ne možete raditi ako ne volite. Kada malo razmislim, nisam mogla izabrati bolji i ljepši posao, jer sam po cijeli dan okružena cvijećem”, kroz osmjeh kaže Slavica.

Iako mnogi govore da je u današnje vrijeme romantika zaboravljena, ona kaže da to nije tako.

“Poklanjaju ljudi, navrate pa kupe barem cvijet, ako ne cijeli buket. Neki čekaju važne datume, a nekima je svaki dan razlog za poklanjanje. Bitan je taj znak pažnje i to se nije izgubilo, bez obzira na užurban tempo života”.

Dan žena

Ovih dana u cvjećari “Slavica” imaju pune ruke posla. Pored klasičnih buketa i saksijskog cvijeća, osmislile su i neke jedinstvene aranžmane.

“Imamo ove male vrtove i aranžmane u saksijama, korpicama i staklenim posudama. Tu su i popularni “boksovi” ili kutije sa cvijećem, a pravimo i aranžmane od cvijeća i slatkiša, sa poklonima, ma sve što vam padne na pamet”,  rekla je ona.

Koga “hoće” cvijeće?

S obzirom da često možemo čuti mlade domaćice koje kažu da ih “neće cvijeće” i da im se sve u saksijama osuši, pitali smo Slavicu da li je to baš tako.

“Pa i nije, cvijeće se mnogima osuši tokom zime, jer zahtjeva posebne uslove, pa mu je potrebna i posebna pažnja. Međutim, saksijsko cvijeće je i dalje popularno i domaćice ga rado biraju. Posebno su popularne ove biljke koje stvaraju kiseonik i pročišćavaju vazduh”.

Neki poseban savjet nije imala.

“Redovno zalivanje, adekvatna zemlja i položaj u stanu, ništa više od toga. I naravno, i biljkama je, kao i čovjeku potrebna ljubav i pažnja. Sve što radite s ljubavlju daje rezultate i višestruko vraća, pa tako i cvijeće”, kaže nam za kraj.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .