NOVI GLAS

Srednjoškolka, slikarka i odbornica – Milica iz Laktaša nesvakidašnji primjer u politici

Devetnaestogodišnja Milica Ličanin iz Laktaša, učenica četvrtog razreda Tehničke škole u Banjaluci, smjer dizajna grafike, spojila je školske i političke lekcije u dvije klupe, đačku i skupštinsku.

Milica je odbornica u Skupštini opštine Laktaši, izabrana prošle godine, ubrzo nakon punoljetstva. Njen primjer je istinska rijetkost u političkom životu Republike Srpske i regiona.

Po tome, kao i mnogim društvenim interesovanjima, ova djevojka je drugačija od mnogih vršnjaka. Za Milicu je politička uloga, povjerena glasovima svojih sugrađana, velika odgovornost i obaveza.

– Zbog marginalizovanog položaja u društvu kojeg imaju mladi, odlučila sam da se aktiviram i da, koristeći prednosti institucionalnog djelovanja, takvu sliku mijenjam ka boljem – odlučna je Milica, veoma jasnog političkog cilja.

Ona smatra da mladi treba više da se uključuju u politiku i grade društvo po svojoj mjeri, a ne da nastavljaju lošu praksu starijih političara.

– Takođe, zbog stalnog pojavljivanja istih lica, istih ljudi u našem političkom životu, koji su izgradili sistem za sebe i ne žele praktično da ga mijenjaju, odlučila sam da lično nešto uradim za svoju generaciju – kazala je za Srpskainfo Milica Ličanin.

Najmlađa u BiH

Ona je podsjetila da je najmlađi odbornik u BiH.

– Kao odbornik Skupštine opštine Laktaši zalažem se za ostanak mladih u Republici Srpskoj putem bolje ekonomske politike, bolje politike zapošljavanja, bolje omladinske politike. U sklopu mog djelovanja, posebno mjesto ima zalaganje za poboljšanje položaja kulture i umjetnosti u Republici Srpskoj. Potpuno sam svjesna potrebe poboljšanja pronatalitetne politike sa mjerama za stimulisanje rađanja u Republici Srpskoj – kaže Milica.

Osim političkog djelovanja, odlazaka u školu i đačkih lekcija, Milica je opsjednuta umetnošću i kulturom. Ona planira da nakon srednjeg obrazovanja upiše Likovnu akademiju.

– Bavim se likovnom umjetnošću, crtanjem, slikanjem… Širok je spektar mojih umjetničkih interesovanja. To je moja ljubav iz djetinjstva, perioda u kojem sam prepoznala, a kasnije i svakog dana unapređivala, gradila, izoštravala svoj slikarski fokus – kazala je Milica Ličanin koja, u pauzama rada u lokalnom parlamentu i učenja đačkih lekcija, kistom i bojama gradi svoj slikarski svijet.

Motivi

Motive pronalazi u svakodnevici, u ljudskim licima, drevnim zgradama, prirodi, ali i aktuelnim društvenim temama.

– Moje djelovanje u politici, ali i umjetnosti, odnosno slikarstvu je afirmacija lijepog, vrijednog i uzornog, a osuda lošeg. Zato sam, podstaknuta stradanjima ljudi, naročito djece u ratovima, naslikala teme Jasenovca. Naravno, gledala sam i film “Dara iz Jasenovca”, koji je na mene ostavio snažan utisak – kazala je Milica, čija je porodica tokom posljednjeg rata izbjegla iz Hrvatske i utočište pronašla u Republici Srpskoj.

 

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .