NOVI GLAS

“Mnogi s prijema idu direktno na respirator” – U dva grada se ponavlja najgori scenario s koronom

Ćuprija i, naročito, Paraćin ponovo postaju žarišta korona virusa u Srbiji. U oba grada ubrzano se popunjavaju bolnice, primaju se pacijenti sa sve težom kliničkom slikom i situacija je veoma slična onoj u novembru i decembru prošle godine, s tim što sada prednjače porodične zaraze.

Sa pedesetak novih slučajeva dnevno Paraćin je u ovom trenutku u vrhu srpske kovid statistike. I do dvije trećine pacijenata koji su prvi put pregledani u kovid ambulanti pozitivno je na testu. Situacija se ne smiruje, čak je iz dana u dan sve gora.

– Brojke nam nisu za pohvalu, trenutno se u kovid odjeljenju bolnice u Paraćinu nalazi 57 bolesnika, od toga je pet na respiratoru na neinvanzivnoj ventilaciji, juče je u kovid ambulanti bio 121 pregled, 10 prijema, četiri otpusta i, nažalost, dva preminula pacijenta – navodi dr Saša Bacić, direktor Opšte bolnice u Paraćinu, piše Blic.

Dolaze sa veoma teškom kliničkom slikom

Ljekari iz crvene kovid zone kažu da im sada dolaze pacijenti sa veoma teškom kliničkom slikom i da je karakteristična visoka temperatura.

– Velik broj pacijenata ne stigne uopšte na liječenje na odjeljenju nego istog momenta ih šaljemo u jedinicu intenzivne njege, jer imamo drastičan pad kiseonika, tako da mnogi istog dana i završe na respiratoru – ističe dr Snežana Zlatkovć, načelnica Grudnog odjeljenja.

U Ćupriji je vanredno zasedao opštinski krizni štab. Dramatična upozorenja uputili su direktor Bolnice i Zavoda za javno zdravlje.

– Stopa inficiranosti je izuzetno velika, 1.900 inficiranih na 100.000 stanovnika je trenutno situacija u opštini Ćuprija. To je apsolutno alarmantno, kapaciteti bolnički su prenapregnuti, prebukirani – upozorava dr Goran Radovanović, epidemiolog, direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji.

Ćuprijski ljekari kažu da se vrlo lako može ponoviti decembarski scenario kada je od kovida u Pomoravskom regionu preminulo gotovo dvije stotine građana.

 

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .