NOVI GLAS

Drastično pogoršanje – Svaki treći testirani ima koronu, bolnice se ubrzano pune

U protekla 24 časa, u Srpskoj je korona virus otkriven kod još 310 soba što je, u poređenju sa ukupnim brojem testiranih, čak 33,6 odsto.

Ove brojke govore o drastičnom pogoršanju epidemiološke situacije u Srpskoj, zbog čega je premijer RS Radovana Viškovića za danas sazvao sastanak, kome će prisustvovati predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Inspektorata, UKC RS, Doma zdravlja Banjaluka, Tima za praćenje mjera Republičkog štava za vanredne situacije i Policije RS.

Sastanak je u toku, a zbog loše epidemiološke situacije u Srpskoj, odnosno porasta broja nozaraženih, te hospitalizovanih, očekuje se da će biti pooštrene mjere čiji je cilj sprečavanje širenja korona virusa.

Porast broja novozaraženih na dnevnom nivou u RS, kao i većeg broja prijema oboljelih u zdravstvene ustanove, krenuo je prije nekoliko dana. Najmanji broj hospitalizovanih u bolnicama imali smo 24. februara, kada su na liječenju bila 433 pacijenta.

Trenutno se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj od kovida liječe 523 osobe, što je, u odnosu na pomenuti datum, povećanje za više od 20 odsto.

Broj onih koji su na respiratoru, u ovom periodu je sa 36 skočio na 51.

S druge strane, iz dana u dan imamo i sve više zaraženih, u odnosu na ukupan broj testiranih.

Zvanična statistika pokazuje da je do 23. februara broj zaraženih, u odnosu na ukupan broj testiranih, danima bio ispod 15 odsto, a danas je 33,6 odsto.

U Centru urgentne medicine i Infektivnoj klinici UKC RS sada dnevno imaju više od 80 pregledanih pacijenata, od čega trećina bude zadržana na bolničkom liječenju. Primjera radi, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je 26. februara pregledana 71 osoba, a hospitalizovano je njih dvadeset troje.

S druge strane, u prvoj polovini ovog mjeseca, dnevno je u prosjeku bilo oko 30, a u drugoj polovini februara oko 50 pregleda, potvrđeno je za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Nismo završili bitku s koronom”

Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, naglašava da u posljednjih nekoliko dana imamo rapidan porast broja novozaraženih.

– Nismo završili ovu bitku sa koronom, a na kraju možemo da imamo još veće gubitke, ako ne budemo ozbiljni. Lično sam uvijek za oštrije i odgovornije mjere, za propagandu da građani budu svjesni i da sami lociraju one koji zbog nekih svojih prohtijeva rizikuju živote drugih ljudi. Dok se imunizacija ne završi, moramo da budemo odgovorniji Kakve god da će kritika to izazvati, moramo da donosimo mjere koje nisu popularne. Jednostavno, moramo da se posvetimo zdravlju, a ne zabavi – poručio je Stevandić za Srpskainfo.

 

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .