NOVI GLAS

Brod pun krava već mjesecima besciljno luta Mediteranom, niko ih neće – Veterinari: “Pobijte ih sve!” (VIDEO)

Krave su držane u ‘uslovima iz pakla‘ na brodu Karim Allah nakon što se brodovlasnik dva mjeseca mučio da pronađe kupca.

Više od 850 krava koje su više mjeseci provele na brodu koji luta Mediteranom više nisu sposobne za prevoz i trebale bi biti ubijene, stoji u povjerljivom izvještaju španskih veterinara, piše Guardian.

Krave su držane u onome što je aktivista za zaštitu životinja nazvao ‘uslovima kao iz pakla’ na brodu Karim Allah, koji je u četvrtak pristao u jugoistočnoj španskoj luci Kartagena nakon što se brodovlasnik dva mjeseca mučio da pronađe kupca za stoku.

Nekoliko je zemalja odbilo životinje zbog straha da imaju virus goveđeg modrog jezika. Virus koji se prenosi putem insekata uzrokuje hromost i krvarenje kod goveda, ali ne utiče na ljude.

U izvještaju veterinara zaključuje se da su životinje patile zbog dugog putovanja. Neke od njih nisu se osjećale dobro i nisu bile sposobne za prevoz izvan Europske unije, niti bi im trebalo dopustiti ulazak u EU. Eutanazija bi bila najbolje rješenje za njihovu dobrobit, kaže se u izvještaju.

Izvještaj ne navodi ima li zaista stoka bolest plavog jezika.

“To se čak ni ne spominje, što je vrlo iznenađujuće”, rekao je Miquel Masramon, advokat koji zastupa brodovlasnika, kompanije Talia Shipping Line. Brod je registrovan u Libanu, navodi VesselFinder.

“Moj je utisak da će sigurno nastaviti s klanjem i uništavanjem životinja i biće nam teško to spriječiti”, rekao je.

Masramon je najavio da će tražiti povrat izuzetnih uzoraka krvi koje su španske veterinarske službe zaplijenile u četvrtak kako bi utvrdile “postoji li plavi jezik”.

Ministarstvo poljoprivrede nije odmah odgovorilo na Guardianov zahtjev za komentar. Ranije je u petak saopštilo da će donijeti odgovarajuće odluke nakon analize podataka iz inspekcije.

Prvobitno je brod napustio Kartagenu kako bi stoku dostavio u Tursku. No tamošnje su vlasti blokirale pošiljku i obustavile uvoz živih životinja iz Španije, bojeći se zaraze plavim jezikom.

To odbijanje pretvorilo je brod u međunarodnog izgnanika. Nekoliko je zemalja brodu odbilo pristajanje čak i radi nadopunjavanja zaliha stočne hrane, prisiljavajući krave da po nekoliko dana gladuju i budu samo na vodi.

Krave vjerojatno imaju ozbiljne zdravstvene probleme nakon tog “paklenog” prevoza, rekla je aktivistkinja za prava životinja Silvia Barquero, direktorka nevladine organizacije Igualdad Animal.

“Što se dogodilo s otpadom koji su sve te životinje proizvodile dva mjeseca? Sigurni smo da su krave u neprihvatljivim sanitarnim uslovima”, rekao je Barquero za Reuters.

Stručnjaci ministarstva na brodu su izbrojali 864 žive životinje. Dvadeset i dvije krave uginule su tokom plovidbe, a dvije su lešine još uvijek na brodu. Ostaci ostalih sjeckani su i bacani u more tokom putovanja, navodi se u izvještaju.

Vlasništvo nad tom stokom je nejasno. Izvoznička kompanija World Trade tvrdi da za krave više nije odgovorna nakon što ih je prodala i ukrcala na brod.

Drugi brod ElBeik takođe je isplovio iz Španije u decembru sa gotovo 1.800 krava. Trenutno je privezan u kiparskoj luci Famagusta.

 

 

 

 

(jutarnjihr)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .