NOVI GLAS

Đokić: Cilj reforme – liberalizacija tržišta električne energije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su ovo ministarstvo i Vlada pokrenuli veliku reformu elektroenergetskog sektora, čiji je ključni cilj liberalizacija tržišta električne energije, ali je istakao da poskupljenje struje trenutno “nije na stolu”.

Đokić je pojasnio da se reforma, prije svega, ogleda u donošenju novog Zakona o električnoj energiji, koji je usvojila Narodna skupština i koji je definisao reformski put u narednim godinama kroz koji će proći “Elekltroprivreda Srpske” i cijeli elektroenergetski sektor.

On je naveo da će reforma za potrošače značiti da će biti obezbijeđeno kvalitenije snabdijevanje elektičnom energijom, pružanje sadržajnije i kvalitetnije usluge.

U tom smislu, dodao je, neophodno je obezbijediti i da se sav energetski sektor razvija i da obezbijedi onu vrstu prihoda i da ima dobit koja će omogućiti da “Elektroprivreda” bude stub razvoja Srpske i njene privrede.

Đokić je naveo da sada predstoji novi veliki posao, a to je primjena zakona u praksi koja će biti vidljiva u narednih nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, prva faza promjene zakona je restrukturisanje “Elektroprivrede Srpske”, osnosno razdvajanje djelatnosti proizvodnja, distribucija i snabdijevanje i formiranje zasebnih preduzeća.

– Već sada smo stvorili preduslove da započne nova organizacija, formiran je operator distributivnog sistema – ODS koji će biti organizovan na pet lokacija. Formirana je i direkcija za javno snabdijevanje i predstoji nam u narednih nekoliko godina reeorganizovanje proizvodnih preduzeća – rekao je Đokić novinarima u Banjaluci gdje je održana radionica o temi “Status i uloga distributivne djelatnosti u skladu sa zahtjevima novog Zakona o električnoj energiji”, koju je organizovalo resorno ministarstvo.

On je naglasio da je ovaj proces urađen u skladu sa smjernicama EU i direktivama energetske zajednice, uz napomenu da liberalizacija ni u jednoj državi nije završena bez promjena cijene električne energije i da je to, kada se izlazi na tržište, nužna karakteristika tog stanja.

– Našim Zakonom o električnoj energiji definisali smo kategoriju energetski zaštićenog kupca. To su građani Srpske koji nemaju primanja na tom nivou da bi mogli da plaćaju nešto veće cijene. Zbog toga je u budžetu Srpske ove godine planirano 12 miliona KM za te potrebe – rekao je Đokić.

Direktor “Elektroprivrede Srpske” Luka Petrović rekao je da “Elektroprivreda Srpske”, čija je reorganizacija već počela, ima duplo nižu cijenu električne enegije od onih u okruženju.

– Zakon o električnoj energiji omogućio je da se u narednih nekoliko godina krećemo ka tržišnim cijenama, da bi i drugi snabdjevači ovdje mogli da prodaju energiju. To je liberalizacija. Ovdje mi imamo monopol i jedini prodajemo eektričnu energiju i zbog toga Evropa želi liberalizaciju”, rekao je Petrović.

Kada se pominje račun za električnu energiju, dodao je, on se ne sastoj samo od električne energije već i od mrežarina koje se plaćaju distributivnim preduzećima, naknade za obnovljive izvore energije, naknade za prenos na prenosnu kompaniju BiH, te su sa svim drugim naknadama računi za struju najpovoljniji u “Elektroprivredi Srpske”.

– Mi naravno slijedimo politike Vlade Srpske koja želi da i dalje bude kroz žElektroprivreduž najpovoljniji snabdijevač na ovima prostorima”, rekao je on.

Petrović je naglasio da građani Srpske u ovoj godini ne mogu očekivati veće iznose račun električne energije, što je, kako je naglasio, stav većinskog vlasnika – Vlade Srpske i to znači da neće biti povećanja cijena električne energije.

Direktor USAID-ovog projekta asistencija u energetskom sektoru Mak Kamenica rekao je da su reforme važne za otvaranje tržišta električne energije, te se nada da će i druge elektroprivredne kompanije u BiH pratiti ovaj pozitivan korak. “To su uradile sve zemlje u regionu i to je korak koji je propisan kroz evropska pravila”, naveo je Kamenica.

 

 

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI