NOVI GLAS

Bijeljina – Ko će još dobiti ulicu u Bijeljini? : Za deset godina promijenjeni nazivi 22 ulice

Nazivi ulica u Bijeljini promijenjeni su dva puta u posljednjoj deceniji i nova imena dobile su 22 ulice, a aktivne su tri inicijative sa zahtjevom da svoje ulice u gradu dobiju Miodrag Lazić, Spomenko Gostić, Miloš Ćirković, Ljubiša Savić Mauzer, Branko Pantelić Panter i Blagoje Gavrilović, rečeno je u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.

Do promjene postojećih naziva ulica došlo je 2010. godine kada je ulica Jovana Dučića u centru grada dobila naziv patrijarha Pavla, a riječ je o jednoj od najljepših gradskih ulica koja od administrativnog sjedišta Bijeljine vodi do velikoga parka i u njoj se nalazi Manastir Svetog Vasilija Ostroškog i Vladičanski dvor.

Pet godina kasnije izmijenjeni su nazivi 21 ulice u Janji, naselju sa najvećom bošnjačkom zajednicom u Bijeljini, pa je car Dušan nestao u Brzavi, knez Miloš u Šarampovu, što je narodni izraz za jarak, Vuk Karadžić u Šoru, Miloš Crnjanski u Vlagiji, a NJegoševa se ulica “utopila” u Drinskoj.

U Gradskoj upravi navode da promjene naziva ulica u Bijeljini nisu česte, što bi stvaralo probleme stanovništvu u smislu promjene dokumenata.

Na narednoj sjednici Skupštine grada 3. marta naći će se i odluka o nazivima ulica, trgova, dijelova naseljenih mjesta, mjesnih zajednica i obilježavanja zgrada brojevima, kojom će se u potpunosti urediti adrese na kompletnom području Bijeljine.

Prema spisku naziva ulica vidljivo je da većina njih nosi imena svjetskih a naših naučnika, književnika, heroja ratova i mjesta stradanja kroz istoriju, ali ima i narodnih naziva poput Danguba ili Žestik, a svoje ulice u Bijeljini imaju i djeca sa svih kontinenata, te iz biljnog svijeta – puhara i bijeli hrast.

 

 

 

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .