NOVI GLAS

Eksplodirale brojke, Kon ima dvije teme za Krizni štab

Posljednjih dana epidemiološka situacija u Srbiji naglo se pogoršala, a za srijedu u osam sati zakazana je sjednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Na takav slijed stvari epidemiolozi su upozoravali već pred produženi vikend zbog državnog praznika Sretenja, koji se nadovezao na vikend.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras da će Krizni štab raspravljati o radnom vremenu i okupljanju.

“Jedno je vezano za radno vreme, a drugo za okupljanje. Mi imamo na snazi da nema dozvole okupljanja, pa se ipak ljudi okupljaju, o tome će se pričati”, kazao je on.

Kon je dodao da je medicinski dio Kriznog štaba jasan da ne smije da se dogodi novo naglo povećanje brojeva.

Medicninski dio je bio prilično jasan kad je riječ o novim mjerama.

“Jedna je vezana za radno vreme, a druga je dozvola za okupljanja. Kad govorimo o dodatnom okupljanju moramo razmišljati o školama”, izričit je Kon. “Sigurno da moramo razmišljati o školama, jer je to bio problem u drugim zemljama”, kazao je on.

Kon je naglasio da je “policijski čas prošla tema”, te da je za tu mjeru potrebno mnogo vremena i truda.

“Sam policijski čas je prošla tema, ali radno vreme jeste tema”, naveo je Kon za RTS.

Dodao je da će se po pitanju radnog vremena tražiti najpovoljnije rješenje za Beograd, ali i za Srbiju.

Pogoršanje počelo krajem januara

Kon kaže da je pogoršanje epidemiolške situacije počelo krajem januara, ali da je sad još vidljivije.

“Mi smo sve upozoravali, rekli smo da je rizik produženi vikend, boravak na raznim zimovanjima, da trba da se drži distanca i da je svako ko ode u povećanom riziku. Čak i posle raspusta je uočeno da su dece koja su bila na zimovanjima donela virus”, naveo je dr Kon.

Prema njegovim riječima, primjetan je skok broja oboljelih među srednjoškolcima, pa postoje osnove za pooštravanje mjera, o čemu će se odlučiti na sjednici Kriznog štaba u srijedu.

“Imamo situaciju da se u srednjim školama vidimo obolevanje više nego ranije. Ove nedelje će biti veće. Ima i u osnovnim školama, ali su to relativno mali brojevi u odnosu na to koliko ide u školu. Nemamo podatke koji će podržati potpunu onlajn nastavu, ali ne možemo o tome da ćutimo. Na punjenje bolnica ne možemo da ćutimo”, istako je gost Beogradske hronike.

U Srbiji je do sada vakcinasano oko 1.200.000 ljudi, ali dr Kon podsjeća da je drugu dozu primilo 420.000, a da bi pričali o kolektivnom iminutetu piotrebno je da bude vakcinisano tri miliona ljudi.

Podsjetimo, danas je u Srbiji zabilkežen nagli skok u broju novozaraženih, kojih je u posljednja 24 sata čak 2.956 novooboljelih, a preminulo je 14 osoba.

Ukupno je u Srbiji testirano 2.858.176 građana, od toga 12.054 osobe u posljednja 24 sata, navedeno je na sajtu Covid19.rs.

U Srbiji je na bolničkom liječenju sada 3.641 osoba, a na respiratorima se nalaze 153 pacijenata.

 

 

 

 

(b92)

POSTANIMO PRIJATELJI