NOVI GLAS

Brzi trik sa svijećom i kašikom otkriva da li je med pravi – Profesor objasnio kako da provjerite da li su vam podvalili

Često kupujemo “lažan” med, a da toga i nismo svjesni.

Kada ste prehlađeni – uzmite med, kažu naše bake. Kada vas boli stomak – med je lijek. Univerezalni preparat za mnoge bolesti omiljeni je u narodu, ali pitanje koliko je onaj koji kupujemo u radnjama i na pijaci zapravo “pravi”.

Da li nas prodavci prevare kada nam prodaju slatki nektar? Kako da znamo da onaj koji uzimamo ima ljekovita svojstva, nasuprot “lažnom” koji je čist šećer?

Odgovor na ovo pitanje dao je šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu Zoran Stanimirović, koji je gostujući na RTS-u demonstrirao kako da provjerite da li ste kupili “pravi” ili “falsifikat”.

Sve što vam je potrebno jesu, svijeća, kašičica i, naravno, med.

Zahvatite med kašikom i zagrijevajte ga na plamenu svijeće. Med će proključati, ali ono što ne smije da se desi kod “pravog”; jeste da se karamelizuje i da počne da miriše na šerbet, objasnio je profesor.

Najvažnija karakteristika meda jeste kristalizacija, a ono što pravi razliku između “pravog” i “lažnog” jeste mjesto gdje će se ovaj proces odviti. Pravi med je kristalisan po cijeloj tegli, a kod falsifikata to ide po dnu.

Takođe, kada uzmete pravi med, namotate ga na kašiku i stavite u vodu, teško se skida sa kašike. Kada ga skinete mehanički, on pada na dno i ne rastvara se odmah kao što je to slučaj sa falsifikatom.

 

 

 

 

(mondo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .