NOVI GLAS

“Svet na tanjiru” za NoviGlas – Jorkširski puding : Uštipak na engleski način

I ovog petka nastavljamo naše putovanje u središte hedonizma. “Svet na tanjiru” vas ove sedmice vodi u Englesku. Pripremamo njihovo tradicionalno jelo – jorkširski puding, nezaobilazan dio doručka.

Jorkširski puding je tradicionalno i veoma popularno englesko jelo. Poreklom je iz severoistočnih krajeva Britanije. Evo i malo istorije ovog slavnog jela:

Jorkširski puding se u svojoj originalnoj verziji spremao kao glavno jelo i bio je namenjen svim onima koji nisu bili u stanju da priušte sebi meso. Pre mnogo godina, meso se peklo na ražnju, a testo je stavljano ispod kako bi sva ta mast i sokovi iz mesa padali na njega. U situacijama kada nije bilo dovoljno mesa za sve, deca bi obično dobijala ovaj jorkširski puding kao glavni obrok. Međutim,
vremena su se promenila i danas se ovo jelo gotovo uvek služi sa pečenim mesom i smatra se delom tradicionalnog engleskog ručka ili večere.

U Jorkširu, zemlji porekla, često se služi sam,punjen sosom od crnog luka, tako da ima izgled činije sa supom. Ovaj običaj najverovatnije vodi poreklo od vremena kada neki ljudi nisu sebi mogli da priušte ni zemljane zdele iz kojih bi jeli. Jorkširski puding je veoma popularan kod turista koji dolaze u Englesku u potrazi za tradicionalnom hranom.

Pored ovog jela, u tu grupu bi svakako bila ubrojana i poznata riba s krompirićima, kao nezamenljivi sinonim za englesku kuhinju. Ja sam ga spremala kao doručak i verujte nećete se pokajati.

A sad da se bacimo na recept 🙂

Potrebno (za 12 komada):

  • 3 velika jaja
  • 150 gr brašna
  • 240 ml mleka
  • 1 i po kašičica soli
  • Oko 60 gr putera, ulja ili masti

Priprema : Izmešati jaja žicom. U drugu posudu staviti brašno, so i preliti jajima, mešati pa lagano
dodavati mleko i mešati žicom.

Kada dobro sve promešate ostavite smesu u frižider na 30minuta. Za to vreme u kalup za mafine stavite po kašiku masnoće u svaki deo.

Rernu upalite na 240 stepeni i stavite nauljen kalup da se ugreje dobro nekih 10ak minuta. Izvaditi ugrejan kalup i puniti do pola smesom. Peći 20-25 minuta. Služiti uz slano ili slatko. Idealno jelo za doručak.

Prijatno!

 

“Svet na tanjiru” za NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .