NOVI GLAS

Semberija – Priča o ”tamićima” iz Crnjelova (VIDEO)

Slovenci su se nekada u mariborskoj fabrici TAM pitali gdje je taj grad Crnjelovo?

Sembersko Crnjelovo najveće je selo u BiH i obuhvata površinu od oko 6.300 hektara, od čega je najveći dio pod plodnim oranicama.

“Tamići” prije rata danonoćno su prevozili povrće do pijaca u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Splitu, Osijeku. Cijena vozila u to vrijeme bila je i do 50.000 maraka.

– Јa sam tamić kupio 1988. godine pred Novu godinu. Ovdje je bilo tih kamiona koliko god hoćeš. Prije ovog sam imao kratkog, kupljenog 1981. godine i njega sam vozio do kupovine novog – priča Stanko Novaković.

S obzirom na to da je u Crnjelovo stizalo najviše novih malih kamiona, koji su nabavljani u mariborskoj fabrici TAM, Slovenci su često pitali gdje se nalazi “taj grad – Crnjelovo”.

– Koliko je bilo domaćinstava u Crnjelovu, toliko je bilo tamića. Ovdje se mnogo radi, baš mnogo. Kažu da je Crnjelovo najbiogatije selo u Semberiji. Samo, sve je manje naroda, odlaze ljudi, za 10 godina neće biti 30% kuća – kaže Stanko.

Tokom ljeta mještani Crnjelova bi zaradili toliko da su mogli obnoviti namještaj u kući, kupiti novu bijelu tehniku, i ostaviti dovoljno novca i za narednu sjetvu, kaže na kraju Stanko, jedan od posljednjih vlasnika ovog kamiona.

 

 

 

(rtrs)

POSTANIMO PRIJATELJI