NOVI GLAS

Suđenje Trampu u Senatu počinje sljedeće sedmice

Lider većine u Senatu Čak Šumer potvrdio je da će dokument o opozivu Predstavničkog doma Kongresa u ponedjeljak biti dostavljen Senatu kada će početi i suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

“Razgovarao sam sa predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi koja me je obavijestila da će dokument biti dostavljen u ponedjeljak. Senat će održati suđenje za opoziv i to će biti pošten proces”, naveo je Šumer.

Republikanac Mič Mekonel predložio je da se ovo suđenje odgodi do sredine februara kako bi se Trampov pravni tim imao vremena pripremiti, međutim, Šumerova potvrda ukazuje na to da taj proces ipak počinje u ponedjeljak.

Opoziv Trampu je izglasan u Predstavničkom domu Kongresa zbog nereda koje su njegove pristalice napravile u Kapitolu 6. januara.

Osim demokrata koji su bili apsolutno za njegov opoziv, za tu odluku je glasalo i nekoliko republikanaca koje je Tramp kasnije optužio da su mu okrenuli leđa.

Iako sada republikanci u Senatu traže da se odgodi suđenje, čini se da ta molba neće biti usvojena jer se sada konačno odlučilo kada će se dokument o opozovu poslati ovoj instituciji.

Ustav SAD-a nalaže da suđenje počinje u popodnevnim satima isti dan kada dokument bude dostavljen Senatu.

 

 

 

 

(tanjug)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .