NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – U ponedjeljak izbor novih gradskih funkcionera : Ko predlaže nove načelnike?

Ko će biti novi gradski funkcioneri u Bijeljini znaće se u ponedjeljak na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada. Da li su neka imena u opticaju i hoće li doći do dogovora vlasti i opozicije?

Kako je za NoviGlas potvrdio predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković, pripremni sastanak prije konstitutivne sjednice gradskog parlamenta je održan, ali na njemu nije postignut dogovor. To znači da će gradski funkcioneri i članovi komisija biti predloženi i izabrani direktno na sjednici. 

“Komisije za izbor i imenovanja će biti formirane na sjednici, nismo postigli dogovor o članovima komisija na pripremnom sastanku. Mi ćemo se strogo držati poslovnika i insistiraćemo na tome da se poslovnik ispoštuje, te da u svakoj komisiji budu zastupljeni predstavnici svih parlamentarnih stranaka u skladu sa izbornim rezultatima. Poslovnik propisuje da u komisiji moraju biti i predstavnici opozciije i mi ćemo na tome insistirati”, rekao je Marković za NoviGlas.

Marković je podsjetio da prijedlog imena novih funkcionera daje gradonačelnik.

„Jako je bitno da javnost, ali i skupštinska većina znaju da se na prijedlog gradonačelnika imenuju načelnici i zamjenik gradonačelnika, i biće jako interesantno da li će doći do usaglašavanja odrijeđenih prijedloga. Očekujem da ova sjednica bude na neki način i svečana sjednica, upravo zbog izbora novog rukovodstva“, istakao je Marković.

Skupštinsku većinu u gradskom parlamentu u Bijeljini čine 23 odbornika koalicije “Dogovor za Bijeljinu”. Oni su ranije istakli da su spremni za saradnju.

“Mi hoćemo saradnju, predstavnici političkih partija koalicije “Dogovor za Bijeljinu” su stava da se nastavi razvoj grada koji ima puno potencijala. Na narednoj Skupštini o izboru načelnika, zamjenika gradonačelnika, predsjednika i potpredsjednika Supštine, odlučivaće skupštinska većina“ naveo je ranije Predrag Jović iz SDS Semberija.

“Ispred koalicije očekujem da će skupština raditi dobro, da će donositi kvalitetne odluke. Očekujem i dobru saradnju sa gradonačelnikom i nadam se da ćemo uspjeti postići kompromis”, rekao je Čedomir Stojanović iz DEMOS-a. 

Podsjetimo, na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina gradonačelnik Ljubiša Petrović i  odbornici novog saziva lokalnog parlamenta verifikovaće mandate, i izabrati novo rukovodstvo Skuptšine grada, predsjednika i dva potpredsjednika, kao i imenovanje vršilaca dužnosti načelnika Odjeljenja i zamjenika gradonačelnika.

Da li će grad doći u svojevrsni “pravni vakum”, o čemu se često govorilo ovih dana, da li će skupštinska većina podržati i izglasati funkcionere koje predloži gradonačelnik, da li će doći do kompromisa, pitanja su na koje ćemo odgovore znati već u ponedjeljak.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .