NOVI GLAS

Studenstke dileme – Da li je bezbedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

Jeste li ikada došli u iskušenje da pojedete neku namirnicu koja se ubuđala pri vrhu nakon što izvadite njen dio koji je promijenio boju? Evo šta stručnjaci misle o tome…

Najprije treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastiih krupnih tačaka na hljebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane“ i korijenje, teško je vidjeti jer su uglavnom dublje u hrani.

Dakle, uklanjanje dijela koji je promijenio boju neće vas poštedjeti unošenja gljivice u organizam.

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Mikotoksini se mogu naći prije svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama… Najviše ga ima u kukuruzu i usjevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lijekove.

Kako biste spriječili pojavu buđi, Šoova savjetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

 

(nationalgeographic.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .