NOVI GLAS

Bioritam roditelja se vraća u normalu kad dijete napuni šest godina!

Istraživanje koje su sproveli istraživači sa univerziteta Mekgil pokazalo je da je potrebno oko šest godina da se ritam spavanja vrati na staro nakon što dobijete bebu.

Ako ste do samog rođenja djeteta spavali devet, deset ili više sati u danu, kada postanete roditelji to nećete moći barem šest godina.

Takođe, uočeno je da majke noću spavaju manje od očeva, bilo da umiruju dijete ili da doje.

Ispitivanje je sprovedeno među 111 roditelja, a pokazalo je da majke koje imaju jedno dijete bolje spavaju od onih koje su rodile drugo ili treće dijete. Majke s jednim djetetom rjeđe su prijavljivale prekide sna u odnosu na one koje imaju više djece. Međutim, ukupna količina sna nije se razlikovala zavisno od broja djece.

S druge strane, očevi spavaju jednako, bez obzira na to imaju li jedno, dvoje ili troje djece.

Do poremećaja spavanja roditelja često dolazi jer bebe spavaju u kraćim razdobljima, od tri do četiri sata, ali neke bebe već sa šest mjeseci mogu prespavati cijelu noć u komadu.

“Ako je briga o djetetu jednostrana i ako se ne dogovara, može doći do napetosti između partnera, parovi su možda odlučili da će se majke umjesto očeva buditi tokom noći kako bi se brinule za bebe”, rekla je doktorica Mari Helen Penestri, autorka ove studije.

Studija je objavljena u magazinu “Journal of Sleep Research”.

 

(index.hr)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .