NOVI GLAS

Akcija “Fiskalna kasa”: Dokazi uzeti nezakonito

Prilikom izuzimanja predmeta u akciji “Fiskalna kasa” postupano je nezakonito jer su nakon zakonskog roka preduzete radnje pretresanja i izuzimanja predmeta od lica koja su bila obuhvaćena akcijom, rekao je za “Nezavisne” advokat Branislav Cvijanović, koji zastupa banjalučkog ugostitelja Dalibora Šajića.

Zbog toga su, kako je naveo, svi dokazi koji su izuzeti mimo zakonskog roka nezakoniti i ne mogu se koristiti u daljem krivičnom postupku.

Kako je pojasnio, njegov klijent je vlasnik nekoliko objekata, a naredba o privremenom izuzimanju predmeta Okružnog suda u Banjaluci bila je izdata 27. novembra 2020, dok je pretres izvršen 14. decembra, nakon isteka roka od 15 dana po kojem su morali pristupiti naredbi.

“Dakle, svi dokazi koji su pribavljeni tim pretresom pribavljeni su na nezakonit način”, rekao je Cvijanović.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, u okviru pomenute akcije pretrese na 33 lokacije kod 22 lica izvršili su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS u saradnji s pripadnicima policijskih uprava Banjaluka i Prijedor i Poreske uprave RS. Akcija je bila usmjerena na otkrivanje krivičnih djela utaja poreza, neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i izvršenjem krivičnih djela u sastavu kriminalnog udruženja, a koja se odnose na malverzacije u vezi s fiskalnim kasama. Naime, vlasnici lokala su u sklopu akcije “Fiskalne kase” bili osumnjičeni da su imali softverske programe pomoću kojih su izbjegavali plaćanje poreza državi pri izdavanju fiskalnih računa, a izvršen je pretres osoba za koje se sumnja da su im omogućile korištenje tih programa.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI