NOVI GLAS

“Svet na tanjiru” za NoviGlas – Povratak u bakinu kuhinju : Da li znate koje je ovo jelo? (FOTO)

Praznici i vrijeme prejedanja su iza nas. Vrijeme je za nešto laganiju ishranu, a kulinarski blog “Svet na tanjiru” odlučio je da ovog petka ponudi zdravu domaću opciju – brzo se priprema, još brže nestaje iz tanjira 🙂 Pripremite se za povratak u bakinu kuhinju. Ove sedmice spremamo stari dobri kačamak.

Kao što rekosmo u uvodu, praznici su prošli i vrijeme je da pročistimo organizam. Srbi su oduvek voleli dobro da pojedu i popiju, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života.

Upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja su “malo za oči, mnogo za telo” – laka i jednostavna za pripremu, a svejedno hranljiva i zasitna. Običan svet – seljaci, zanatlije i ostali trudbenici, jeli su šta su imali i stigli. Ipak, to ne znači da njihova hrana nije mogla da bude lepa i zdrava!

Kačamak je starinsko jelo koje se pravi od kukuruznog brašna i koje je poznato na celom Balkanskom poluostrvu, samo pod drugačijim naizivima.

U Srbiji kačamak predstavlja tradicionalni doručak u koji može da se ubacuju razni prilozi poput sira, kajmaka, čvaraka, pržene slanine, kiselog mleka, pavlake… Ponegde se sprema i sa šećerom ili slatkim mlekom. Da bi se uštedelo na brašnu, u kačamak se ponegde dodaje i krompir, koji se kuva do raspadanja i sjedinjuje sa brašnom.

Sem što je ukusan, kačamak je i niskokaloričan i odličan za pročišćavanje krvnih sudova od masnće, pa povoljno utiče i na dugovečnost ljudi. Uz to, sadrži i dosta biljnih vlakana, vitamin B1, kalijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.

A sada, idemo na recept 🙂

Potrebno je :

  • 200 ml vode
  • 400 ml mleka
  • So
  • 1 kašika masti
  • 1 kašika kajmaka
  • 250 gr belog kuluruznog brašna
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka

Priprema : Vodu i mleko staviti u šerpu, posoliti i dodati 1 kašiku mast i kašiku kajmaka staviti da prokuva. Smanjiti temperaturu na nižu i pustiti da lagano kuva. U to dodati 250 gr kukuruznog brašna razmućenog u pola šolje mleka i 2 umućena jaja. Lagano sipati u vruće mleko i mešati , kuvati uz stalno mešanje 10 minuta. Uz ovo se služi propržena slaninica.


Prijatno!

 

“Svet na tanjiru” za NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .