NOVI GLAS

Najpoznatiji domaći meteorolog za NoviGlas – Kakvo će vrijeme biti u 2021. godini?

Ovih dana zima nam je pokazala zube, svakog narednog dana temperature će se postepeno snižavati i neće imati pozitivnu vrijednost, petak, subota i nedjelja biće ledeni dani kaže za NoviGlas meteorolog Nebojša Kuštrinović, i dodaje da prema narodnim vjerovanjima, ukoliko na pravoslavnu novu godinu pada snijeg, očekuje nas rodna i plodna godina.

„Prognoze ukazuju na to da će ova zima u Srpskoj biti blaža od prethodnih, a da će temperature tokom predstojećih zimskih mjeseci biti više od prosječnih za ovo doba godine. Po dugoročnim prognozama, koje su nezahvalne, predviđeno je da će opet krajem ovog mjeseca temperatura ići u vrijednosti koje govore o ledenim danima, takođe slična situacija će biti oko i nakon desetog februara, tada se očekuju i nove snježne padavine, kada bi temperature mogle da se spuste i do -10 stepeni celzijusovih”, ističe Kuštrinović.

„Međutim ove temperature nisu ni blizu ekstremno niskih, niti će se dugo zadržavati, kao što je to bilo registrovano u BiH davne 1929. godine, toliko je jaka zima bila da su automobili prelazili preko zaleđenog Vrbasa u Banjaluci“, podsjeća naš najpoznatiji meteorolog i naglašava da je dosadašnja zima dobrim djelom pogodovala agrokulturama u zaštiti od izmrzavanja.

„Sezonske prognoze koje su manje popularne i pouzdane predviđaju pojavu slabijih mrazeva u martu i manje padavina u mjesecu aprilu koji bi trebao biti topliji ove godine i bez pojave jačih mrazeva. Maj bi prema predviđanjima mogao biti osjetno topliji i suvlji, koji inače uglavnom spada u jedan od vlažnijih mjeseci“, kaže Kuštrinović.

“Sljedeće ljeto bi moglo da bude toplije od prošlogodišnjeg”

Kuštrinović ističe da bi, prema njegovim proračunima, predstojeće ljeto moglo da bude toplije i da ima više dana sa temperaturom višom od 35 stepeni. Početak ljeta biće prosječan, dok se u avgustu očekuju više temperature i suvlje vrijeme kada će biti neophodno navodnjavanje.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .