NOVI GLAS

Stručnjaci o imunizaciji: “Svejedno koja, sve vakcine razvijaju imunitet”

Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer imunitet koji se razvija poslije vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Jovanović je za RTS navela da su u Srbiji trenutno registrovane dvije vakcine Fajzerova i ruska Sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi efekat vakcinacije identičan i pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcija.

– Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci određenih vakcina. Kada je registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znaci da se radi o vrlo bezbjednoj, vrlo efikasnoj vkcini koja ima svoj određeni cilj – ističe Jovanović.

Jedna je americko-njemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitijela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija, objašnjava Jovanović.

Dodaje da se očekuje da ce krajem januara u Srbiju stici i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.

– Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija – dodaje Jovanović.

Ona smatra da ipak posljednju riječ o izboru vakcine treba da daju izabrani ljekari koji u skladu sa našim psihofizičkim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.

Govoreći o tome ko smije, a ko ne smije da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da posljednju riječ daje takođe izabrani ljekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

– Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahtijeva aktivnu terapiju vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu – objašnjava Jovanović.

Takođe kaže i da još uvijek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu.

Dodaje da to ne znaci da vakcina nije bezbjedna već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Navodi i da građani imaju mogućnost da sva pitanja o vakcinaciji pošalju Institutu Batut koji će kao savjetodavno tijelo brzo odgovoriti.

 

 

 

 

(tanjug)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .