NOVI GLAS

Maler – Stefan ima 220 miliona dolara u bitkoinima, ali ne zna šifru za novčanik!

Stefan Tomasu preostale su samo dvije šanse da se domogne svog bogatstva od 240 miliona dolara.

Toliko je naime, vrijednost 7.002 bitkoina koje je ovaj programer iz San Franciska, dobio prije deset godina kao nagradu za snimanje video snimka koji objašnjava kako kriptovaluta funkcioniše.

Međutim, u vrijeme kada je poklon stigao, bitkoini su vrijedili dva do šest dolara po komadu. Spakovao ih je u svoj “digitalni novčanik” i zaboravio na njih.

Sada svaki bitkoin vrijedi 34.000 dolara, a sadržaj njegovog novčanika procijenjen je na 240 miliona dolara. Ali Tomas je zaboravio lozinku koja treba da otključa njegovo bogatstvo, piše Gardijan.

Tomas, rođen u Njemačkoj, već je osam puta unio pogrešnu lozinku, a ako još dva puta pogriješno pogodi, disk, koji sadrži njegove privatne ključeve bitkoina, biće zaključan – i novac nikada neće vidjeti.

Cijena bitkoina i iznad 40.000 dolara

Cijena bitkoina je prošle nedjelje dostigla vrijednost više od 40.000 dolara, udvostručivši se za manje od mjesec dana. Od tada je opao, ali je i dalje porastao za više od 700 odsto od kada je pandemija počela, u martu prošle godine, sa oko 5.000 dolara.

Tomas je rekao da je isprobao svojih osam najčešće korišćenih lozinki za pristup svom hard-disku IronKei, ali se ispostavilo da su sve pogrešne. Uređaj automatski šifruje sav sadržaj poslije 10. netačne pretpostavke.

– Samo bih legao u krevet i razmislio o tome – rekao je Tomas za Njujork Tajms.

– Tada bih otišao do računara sa nekom novom strategijom, i to ne bi uspjelo, i ponovo bih bio očajan – dodao je.

Kada se za Tomasovu priču saznalo, počeli su da stižu savjeti, prenosi Blic.

Aleks Stamos, stručnjak za internet bezbjednost u Internet opservatoriji Stenford, rekao je da bi lozinku mogao da provali u roku od šest mjeseci ako mu Tomas dodijeli 10 odsto digitalnog bogatstva.

– Hm, za 220 miliona dolara zaključanih bitkoina ne napravite 10 nagađanja lozinke, već ih odnesete profesionalcima da kupe 20 IronKeis-a i provedu šest mjeseci u pronalaženju bočnog kanala ili otkopčavanju – rekao je na Tvitteru.

– Učiniću to za 10 odsto. Pozovi me – napisao je.

Firma za podatke o kriptovalutama Chainalisis rekla je da je procijenila da se čini da je oko 20 odsto postojećih 18,5 miliona bitkoina izgubljeno ili nasukano u nepristupačnim novčanicima.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .