NOVI GLAS

Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog – Biohemičarka Sonja Vujčić objasnila koliko je važna masovna vakcinacija

Glavna tema proteklih dana jeste vakcinacija protiv korona virusa i koliko nevakcinisani mogu da ugroze drugu stranu.

Tom temom pozabavila se i biohemičarka Sonja Vujčić, asistent na Farmaceutskom fakultetu, koja na društvenim mrežama često govori o brojnim zdravstvenim temama.

Ona je na Fejsbuku objasnila zašto je važno da svi pogodni kandidati vakcinu i prime.

Objavu je počela floskulom “Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog? Imam pravo na izbor”.

“Nijednu vakcinu ne mogu da prime sve osobe jer je neizvodljivo, zbog različitih faktora, uglavnom ili nije ispitivana bezbednost za tu populaciju (na primer mlađi od 16 godina za Fajzer ili zbog prisustva pridruženih bolesti ili sklonosti alergijskim reakcijama).Obično su najugroženije imunokompromitovane osobe kao i osobe za koje ne postoje podaci da li smeju da prime vakcinu jer nije testirano (na primer nije ispitivana bezbednost na mlađima od 16 godina u fazi hitnog postupka za autorizaciju, pa oni nisu kandidati za vakcinu; pošto se na trudnicama gotovo nikad ne ispituje u inicijalnoj fazi one mogu primiti vakcinu uz napomenu da nije ispitana u toj populaciji itd.)”, napisala je ona.

Potom se osvrnula i na drugi problem.

“Drugi problem je naravno količina vakcina tj. nemogućnost da primi svaka osoba koja ispunjava uslove. Dakle, nevakcinisana osoba neće ugroziti vakcinisanu, pod uslovom da je vakcinisana razvila imunitet u dovoljnoj meri, ali ugroziće svakog ko nije vakcinisan, posebno “osetljivu populaciju”, jer je za njih najveća verovatnoća da razboljevanje može biti životno ugrožavajuće”, dodala je ona.

Na kraju je podsjetila i na lanac širenja zaraze.

“Što je više onih koji nisu primili vakcinu sve je lakše da se uspostavi lanac širenja zaraze, tj. prenos s jedne na drugu nevakcinisanu osobu. Da, time što se osoba A ne vakciniše jer “ima pravo na mišljenje” ugrožava život osobe B koja svoje pravo na mišljenje koristi, ali ne sme da primi vakcinu iz nekog razloga”, zaključila je Vujčić.

 

 

(Kurir.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .