NOVI GLAS

Ekonomija – Bosanski jutjuber zarađuje više od 20.000 evra dnevno!?!

Omčo ruši sve rekorde realnosti i gledanosti na YouTube-u. U posljednjih 30 dana, Omčo je na svom Fat TV kanalu dosegao cifru od 385 miliona pregleda.

Omer Nadarević iz Bihaća, poznatiji kao Omčo, je već duže vrijeme poznat regionalnoj javnosti što potvrđuje i cifra od 2 miliona pretplatnika koliko Omčo ima na svom YouTube kanalu – čime je odnedavno i balkanski broj 1, jer je prestigao Bogdana Ilića poznatijeg kao Baka Prase. Ono što mnogima u regiji i nije poznato jeste činjenica da se Omčo sa svojim timom okrenuo i stranom tržištu, te je tako pokrenuo FatTV kanal koji broji cifru od 3.77 miliona pretplatnika.

Sudeći prema platformi SOCIALBLADE, kao i onom što vidimo na Omčinom “stranom kanalu”, Omčo je u posljednjih 30 dana imao nestvarnih 385 930 104 pregleda – što ga stavlja u najgledanijih 100 kanala na YouTubeu u svijetu, a u kontekstu YouTubera je u prvih 5! Iza Omče se nalazi i PewDiePie koji u posljednjem mjesecu bilježi skoro duplo manje pregleda (oko 210 miliona).

Prema podacima sa SOCIALBLADE-a koji uključuje širok spektar stvari koje mogu djelovati na YouTube zaradu, Omčo na FatTV kanalu mjesečno zarađuje između 96.500 i 1.500.000 američkih dolara. *CPM uračunat u ovu računicu je 0.25 – 4.00, s tim da može biti i manji, piše FACE TV.

Na ovo je reagovao i Baka Prase koji je u svom livestreamu izračunao da Omčo gotovo sigurno zarađuje između 20 i 30 hiljada eura DNEVNO, što je i tačno ukoliko uzmemo u razmatranje i podatke SocialBlade-a za kanal Omčo i FatTV.

Ispred Omče na listi najgledanijih YouTubera su Mr.Beast, A4, Clone i SSSniperWolfs, dok uz Omču na listi 100 najgledanijih kanala se nalaze i profili: Disneyja, WWE, NBC-a, drugih medijskih kuća, ali i planetarnih zvijezda koji su na ovoj listi iza Omče poput Justina Biebera, Dua Lipe i drugih.

I u slučaju da postoje odstupanja u navedenim ciframa nesumnjivo je da bh. youtuber zarađuje basnoslovne cifre kako za bh. uslove tako i za mnogo veća tržišta.

 

(Tuzlanski.ba)

POSTANIMO PRIJATELJI