NOVI GLAS

“Svet na tanjiru” za NoviGlas – Božićni specijal br. 3 : Recept za česnicu (FOTO)

Kulinarski blog “Svet na tanjiru” za čitaoce Novog Glasa pripremio je praznični specijal. U Božićnom izdanju rubrike, u narednih nekoliko dana, donosimo recepte i ideje zanimljivih i ukusnih jela za vašu prazničnu trpezu. Danas donosimo recept za pripremu česnice. 

 

Potrebno je :

  • 1 kg brašna belog
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • Oko 400ml tople vode
  • 200 gr masnoće od pečenja ( kapavica)

Priprema :

U posudu prosejati brašno sa praškom za pecivo. Napraviti rupu u sredini, pa dodati so i šećer. Promešati drvenom kašikom da se sastojci sjedine. Dodavati mlaku vodu dok se ne dobije mekše testo (mekoće kao sto vam je resica na uhu 🙂 ). Testo dobro umesiti da se ne lepi za ruke, može se dodati još malo brašna ako ste preterali sa vodom. Podeliti ga na 7 jufkica (7 kao 7. januar 🙂 ) pa svaku jufkicu razvijte u oblik većeg plitkog tanjira.

Svaku jufkicu premazati sa masnoćom koja je preostala od pečenja za Božić. Ako se nije ništa peklo ili se masnoća prosula onda se uzme komad slanine (bele po mogućnosti), izreze na kockice pa se istopi kao za čvarke. Komadići slanine koji su se reš ispekli smrve viljuškom pa se i oni mogu posuti po jufkicama. Vodite računa da je ovakav način pripreme masnoće urađen pre nego se česnica počne mesiti.

Sada kada su kore premazane (sve osim zadnje) redamo ih jednu na drugu (masni dio gore) a novčić, dren i pšenicu stavimo negde u sredinu, posle treće jufkice). Zadnja kora se ne maže. Tako složenu česnicu malo pritisnemo prstima da se kore zalpe pa je stavimo u tepsiju. Tepsija treba da je prekrivena papirom za pečenje da se česnica ne zalepi. Ostaviti česnicu da malo odmori dok se rerna polako zagreva na 200 stepeni. Tek sada premazati malo i zadnju koru radi sjaja. Peć česnicu 45 minuta na 200 stepeni, povremeno je okretati da se ravnomerno peče. Pečenu dobro umotati u kuhinjske krpe i ostaviti da se malo ohladi. Izneti česnicu  na sto dok je još mlaka.


Prijatno i Mir Božiji Hristos se rodi!

Bonus priča – O Božiću i česnici

U svakom pravoslavnom domu na Božić se lomi česnica.  Nju domaćica zamesi u rano božićno jutro vodom osvećenom u crkvi i u nju stavlja dren, pšenicu i novčić…. Česnica je negde proja, negde pogača, a negde čak i suvi slatki kolač, već u zavisnosti od kraja.

Štagod bila, ona se uvek okreće kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Veruje se da će onaj koji ko dobije parče u kojem je dren biti zdrav preko cele godine, ko pronađe pšenicu biće sit, a onaj ko u česnici pronađe novčić imaće para, sreće i uspeha.

Što se novčića tiče, postoji još jedan običaj… on se nikako ne čuva u novčaniku!

Naime, običaj kaže da novac koji je izvučen iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a zatim se stavi na ikonu ili pored nje i čuva se do sledećeg Božića.

Na taj način, sreća koju ovaj novčić simbolično nosi, preliće se i na celu porodicu.

 

“Svet na tanjiru” za NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI