NOVI GLAS

Od patrijarha Irineja do Miće Mićića – Ove javne ličnosti su nas napustile u 2020.

Ispraćamo posljednje dane 2020. godine koju, osim po koronavirusu, pamtićemo i po mnogobrojnim javnim ličnostima koje su nas napustile, kako u regionu, tako i kod nas.

Ogroman je spisak poznatih ličnosti sa ovih prostora iz svijeta sporta, muzike, filma, kulture, politike i drugih sfera života koje su nas napustile u 2020. godini.

Rajko Dujmić

Nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić, preminuo je 4. avgusta u 65. godini, nekoliko dana nakon što je automobilom sletio u provaliju od 11 metara. On je je kod Ravne Gore izgubio kontrolu nad vozilom, u kojem je bio sam, i sletio je u provaliju, te je smješten u jedinicu intenzivne njege riječkoga Kliničkog bolničkog centra.

Mustafa Nadarević

Legendarni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolesti u 77. godini, 22. novembra ove godine. Od karcinoma pluća bolovao je duže vrijeme. U januaru je iznenadio javnost iskrenim intervjuom, jer o bolesti do tada nije govorio.

Ivan Bekjarev

Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini života, 16. novembra, od posljedica korona virusa. Ivan je prilikom testiranja zbog snimanja filma “Bilo jednom u Srbiji” saznao da je zaražen koronom, nakon čega je obustavljeno snimanje, a on je primljen na bolničko liječenje.

Džej Ramadanovski

Legenda narodne muzike Džej Ramadanovski preminuo je iznenada u 57. godini, 6. decembra, kada mu je u snu stalo srce.

U njegovom domu Hitna pomoć pokušala je reanimaciju koja, nažalost, nije uspjela.

Krunoslav Kićo Slabinac

Pjevač Krunoslav Kićo Slabinac (76) preminuo je 13. novembra, u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a, u kojoj je ležao tri mjeseca. Kićo je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je zahvatila krvne žile.

Isidora Bjelica

Spisateljica Isidora Bjelica, preminula je 5. avgusta, u stanu svojih roditelja na Novom Beogradu u 53. godini života. Isidora se godinama hrabro i sa osmijehom na licu borila sa opakom bolešću, ali nažalost, bitku je izgubila sa rakom jajnika, koji se smatra za jedan od najopasnijih i najpodmuklijin vrsta kancera.

Miroslav Miša Aleksić

Basista “Riblje čorbe” Mirosalv Miša Aleksić, preminuo je u 68. godini od posljedica korona virusa, 29. novembra ove godine.

On se liječio u KBC “Bežanijska kosa”, a danima je zbog lošeg stanja bio priključen na respirator. Miša je kremiran 2. decembra, a članovi grupe “Riblja čorba” nisu prisutvovali kremaciji.

Tihomir Tika Arsić

Glumac je izgubio borbu sa opakom bolešću i preminuo u 64. godini. On je sasvim slučajno, na detaljnom pregledu saznao da ima rak na glavi pankreasa, a kako se tada pripremao za filmsku ulogu, čovjeka koji umire od raka, razmišljao je da li da prvo snimi film, pa da ode na operaciju, ili da odustane od uloge zbog zdravlja.

Boro Drljača

Pjevač narodne muzike Borislav Bora Drljača preminuo je 11. oktobra, u 80. godini života, nakon borbe da opakom bolešću. Bora je nekoliko puta bio hospitalizvan.

U novembru 2019. godine operisao je tumor na debelom crijevu, a nakon toga uslijedilo je još nekoliko operacija. U junu ove godine je ponovo primljen u bolnicu, na hirurško odjeljenje onkologije u Kliničkom centru Srbije, ovaj put radi liječenja melanoma na koži,

Ilija Petković

Legendarni srpski trener Ilija Petković preminuo je u 75. godini od posljedica virusa korona. Petković se dugo borio sa bolešću, međutim preminuo je 27.06.2020. godine.

Radomir Antić

U Madridu je, poslije kratke bolesti, u 71. godini preminuo jedan od najboljih srpskih trenera Radomir Antić.

Nekadašnji šef stručnog štaba svih španskih velikana, od Saragose i Ovijeda, preko Reala i Atletiko Madrida, do Barselone, bio je poznat po stručnosti, znanju i autoritetu, a najviše ga je kao čovjeka krasila ljudskost. „Mister“  je ostavio  traga svuda gdje je bio, pa ga zato na Pirinejima mnogi slave i uzimaju za primjer i dan danas.

Miodrag Lazić

Čuveni srpski hirurg, ljekar niškog Kliničkog centra dr Miodrag Lazić preminuo je od posljedica virusa korona. On je poslije teške borbe, nažalost, izgubio bitku sa opakim virusom.

Muhamed Filipović

Akademik Muhamed Filipović umro je danas u 91. godini. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejist. Akademik Filipović rođen je u Banjoj Luci 3. avgusta 1929. godine.

Neda Arnerić

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini.

Mićo Mićić

Dugogodišnji gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić preminuo je nakon duge borbe sa virusa korona. Sahranjen je uz počasnu paljbu.

Momčilo Krajišnik

U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo gospodin Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Patrijarh Irinej

Zbog čega je patrijarh srpski Irinej ostavljen među posljednjim na ovoj listi nema pravog razloga. Smrt patrijarha je sigurno jedan od najstresnijih događaja za srpski narod koji se dogodio u ovoj 2020. godini. Patrijarh Irinej bio je zaražen virusom korona i nakon teške borbe izgubio je život. Svi ovi ljudi na listi ostavili su na neki način uticaj na naš život, međutim, patrijarh SPC-a sigurno je jedna od najvažnijih ličnosti za vjerujući narod.

 

Amfilohije Radović

Pored Patrijarha Irineja, najšokantnija vijest saopštena je 30. oktobra. Preminuo je mitropolit Amfilohije. Njegova smrt donijela je veliku tugu stanovništvu. Amfilohije Radović predvodio je srpski narod godinama, a o kolikom autoritetu je riječ dovoljno govori činjenica da se nakon njegove smrti osjetio strah. Pravi predvodnik srpskog naroda. Mitropolit Amfilohije preminuo je od posljedica zaraze virusom korona.

 

(ATV/NoviGlas)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .