NOVI GLAS

Nova odluka kriznog štaba – Ljekari objasnili kako će ubuduće izgledati testiranje na korona virus

Molim građane Srbije, a od danas je to i zvanična odluka, da se jave u kovid ambulante da se ne zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti pri bolnicama, kazao je infektolog i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Za svakog pacijenata u normalnim uslovima treba sat i po vremena, a kad je gužva i po pet sati. Produženo je vreme kovid ambulanti do 22 sata, prenosi Blic.

Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a jave se direktno u bolnice, budu vraćeni u kovid ambulante.

Ministar zravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa direktorima kovid bolnica na kojem su donesne određene mjere i preporuke.

– Razmatrani su svi postojeći problemi. Situacija je ozbiljna. U beogradskim klinikama mjesta su potpuno popunjena, ali je dogovoreno da se naprave detaljne vizite da se oni koji su pred kraj terapije budu premješteni po Srbiji u Niš i Kragujevac – kazao je infektolog Mijomir Pelemiš.

On je istakao da je njihov cilj da svi teški bolesnici budu tamo gdje im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni kojima ne treba kiseonik da se premjeste gdje ima mjesta.

– Imamo veliki broj prijema, pritisak je veliki na kovid ambulante. Nema trenutno nikakvih problema što se tiče zbrinjavanja. Možemo biti srećni i pružiti dobru vijest da imamo dobre ljekare, ali pridržavajmo se mjera da bismo imali što manje bolesnika – istakao je stručnjak.

Doktor Goran Stevanović je potvrdio da će se bolesnici preraspodijeliti.

On je naveo da će zbrinjavanjem svih u prijemnim ambulantama pri bolnicama propustiti one koji imaju vitalne posljedice.

– 404 pacijenata trenutno leži u KBC Zvezdara. Kapaciteti su dovedeni do maksimuma. Imamo svaki dan onoliko koliko i otpustimo. Dominira teška klinička slika što se vidi kolika je potrošnja kiseonika na dnevnom nivou. Šest tona kiseonika dnevno ode, jednog dana je bilo sedam tona što je dovoljno za pola godine u normalnim uslovima – naveo je direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan.

Preko 400 pregleda dnevno je na Infektivnoj u jedniom danu, kazala je infektolog Ivana Milošević.

– Svi će biti zbrinuti bez obzira da li se radi o lakom ili teškom bolesniku. Mi ne dijelimo ljude na mlade i stare. Javite se odmah čim osjetite prve tegobe – jasan je bio dr Pelemiš.

 

 

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .