NOVI GLAS

Mnogo veći interes građana RS za vakcinaciju protiv gripa

Otkako je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, interesovanje građana širom Republike Srpske je mnogo veće u odnosu na prethodne godine, a mnogi su se već i vakcinisali.

Podsjećamo, Institut za javno zdravstvo RS nabavio je 25.000 vakcina, od kojih je 20.000 vakcina podijeljeno domovima zdravlja širom RS, dok je 5.000 ostalo u Institutu za javno zdravstvo RS i služi za komercijalno vakcinisanje, za koje je cijena 26 KM.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je interes građana za vakcinu povećan, ne samo kod nas, već u čitavom svijetu.

“Nabavljene su dovoljne količine vakcina. Ukoliko se ukaže potreba, biće razmatrana nabavka dodatnih doza”, naveo je Šeranić.

Iz Doma zdravlja Banjaluka su za “Nezavisne” kazali da je interesovanje pacijenata za vakcinaciju protiv sezonskog gripa mnogo veće nego prethodnih godina.

“Prispjele vakcine su raspodijeljene po timovima porodične medicine. Svaki tim obavlja vakcinaciju za svoje registrovane pacijente u skladu sa indikacijama za dobijanje besplatne vakcine”, pojasnili su u Domu zdravlja Banjaluka.

Dodali su da će besplatna vakcinacija trajati do utroška svih prispjelih doza.

“Prije vakcinacije, svaki porodični ljekar procjenjuje zdravstveno stanje pacijenta, te utvrđuje da li eventualno ima kontraindikacije za vakcinaciju, tako da za vakcinaciju u našoj ustanovi nisu potrebne potvrde o zdravstvenom stanju”, istakli su u Domu zdravlja Banjaluka.

Iz Doma zdravlja u Bijeljini su istakli da su dobili 1.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa koje je Fond zdravstvenog osiguranja RS oslobodio plaćanja.

“Vakcinacija je počela u srijedu, tek smo na početku i suviše je rano reći da li će biti potrebno još vakcina. Grip se pojavljuje na jesen i zimu, te je vakcinacija potrebna u ovom periodu”, naveo je Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina.

 

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI