NOVI GLAS

Igranka u Banjaluci tek počinje – Kakvo je stanje u skupštini najvećeg grada u Srpskoj?

Već je izvjesno koliko će koja stranka imati odbornika, ali je izvesno i to da novoizabrani neće sjesti u Skupštinu grada Banjaluka prije Nove godine, a možda ni prije Jovandana.

Još se čekaju glasovi iz inostranstva, ali oni ne mogu promijeniti odnos snaga u novoj banjalučkoj skupštini. Prema već obrađenim rezultatima, u Skupštinu ulazi devet stranaka, a SNSD će, zajedno s koalicionim partnerima, imati ubjedljivu većinu.

SNSD će imati devet odbornika, PDP sedam, a Selakov SPS i Ujedinjena Srpska po tri. DNS i DEMOS imaju po dva odbornička mandata, koliko je pripalo i Đokićevim socijalistima iz SP. Po jednog odbornika imaju SDS i pokret „Banjaluka zove“, dok jedan odbornik dolazi sa liste nacionalnih manjina.

Imena

Kad su u pitanju imena, odborničke pozicije će zauzeti, u velikoj većini slučajeva, upravo kandidati koji su i osvojili najviše glasova. Izuzetak je narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, koja je kao nositeljica liste osvojila 13.102 glasova, što je apsolutni rekord na minulim izborima.

Trivićeva će se odreći odborničkog mandata i ostati u Narodnoj skupštini RS.

Po tom pitanju je najzanimljivija situacija u SPS, gdje je na čelnim pozicijama kandidatske liste bilo dvoje njihovih poslanika: lider stranke Goran Selak i generalna sekretarka SPS Andrea Dorić. Čelnici ove partije juče se nisu javljali na telefon, pa zvanični stav SPS nismo dobili, ali kako tvrde naši izvori bliski SPS, najvjerovatnije će i ovo dvoje poslanika mjesto u gradskoj skupštini prepustiti stranačkim kolegama, koji su sljedeći na listi.

Najviše iz SNSD

Prema informacijama iz Gradskog odbora SNSD, u ovoj stranci se niko od izabranih neće odreći odborničkog mandata.

– Mi smo i kandidovali naše, banjalučke kadrove, a ne narodne poslanike ili republičke funkcionere, kako su to radile neke druge stranke. Dakle, oni koji su izabrani će i sjediti u Skupštini grada Banjaluka – tvrdi izvor Srpskainfo.

Dakle, novi odbornici iz SNSD će biti Srđan Amidžić, Nevena Todorović, Mišo Kovačević, Dragoslav Topić, Nenad Grbić, Marinko Umičević, Mladen Ilić, Zoran Popović i Snežana Kutlešić-Stević.

U odborničkim klupama će sjediti i PDP-ovi Ivan Begić, Jovo Savanović, Milko Grmuša, Dijana Ješić, Krsto Golijanin, Smiljana Moravac-Babić i Dragan Milanović.

Pridružiće im se i odbornici Selakovog SPS-a Saša Kondić, Milan Milaković i Darko Milošević. Odbornici Ujedinjene Srpske biće Neven Stanić, Dragana Vukliš i Željko Amidžić. Iz DNS u gradsku skupštinu ulaze Borivoj Obradović i Bojan Pećanac, iz DEMOS-a Slobodan Stanarević i Đuro Čubrilović, a iz SP Velibor Stanić i Dragan Banjac. Među odbornicima će takođe biti Aleksandar Petković (SDS), Saša Lazić (Banjaluka zove), te predstavnik manjina, Crnogorac Saša Čudić.

Koalicija

SNSD će zajedno sa DNS, Demosom, Ujedinjenom Srpskom i Socijalističkom partijom, i uz podršku Saše Čudića, imati 19 od ukupno 31 odbornika. PDP, stranka gradonačelnika Draška Stanivukovića, imaće, u koaliciji s Petkovićem i Lazićem, ukupno devet odbornika.

Selakov SPS, sa svoja tri odbornika, za sada ostaje da „visi“ između dva bloka. Kako saznajemo, ni vlast ni opozicija se ne otimaju za njih.

Svi navedeni, zvanično još uvijek kandidati, i zakonski će postati odbornici tek kada Centralna izborna komisija BiH potvrdi rezultate izbora i dodijeli im mandate. Rok za obavljanje tog posla je mjesec dana od dana izbora. Tek nakon toga postoje uslovi za konstituisanje novog saziva gradske skupštine.

Procedura

Prema poslovniku, prvu konstitutivnu sjednicu novog saziva treba da sazove predsjednik Skupštine grada iz starog saziva, i to u roku od 30 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata.

Još uvijek aktuelni predsjednik banjalučke skupštine, bvši žestoki opozicionar Zoran Talić, izgubio je na posljednjim izborima. Njegova strnka „Poligraf“ je osvojila svega 1.868 glasova i – nijedan mandat.

Talić, dakle, može da požuri sa sazivanjem novog sastava Skupštine. Može, ali ne mora. Za koju od ove dvije opcije se odlučio javnosti nije poznato. Nije se oglašavao, a nedostupan je bio i za novinare Srpskinfo.

Ako CIK BiH bude brz i efikasan kao na ranijim izborima, mandati će biti dodijeljeni tek oko 15. decembra, a ako se Taliću ne bude žurilo, novi odbornici bi u klupe mogli zasjesti nakon januarskih praznika, najvjerovatnije sredinom januara.

Apetiti

Konstituisanje nove banjalučke skupštine možda ćemo čekati do isteka svih rokova, pogotovo ako većina u Narodnoj skupštini RS, predvođena SNSD-om, ne uspije da „progura“ novi Zakon o lokalnoj upravi, onako brzo kako oni to očekuju.

Ali, i kada taj dan dođe, tek tada počinje „igranka“, jer u Banjaluci odavno nije bila situacija kakva je sada: da gradonačelnik dolazi iz jedne, a skupštinska većina iz druge opcije, a da istovremeno skupštinskim pobjednicima opada popularnost.

U takvoj situaciji neće biti jednostavno izabrati skupštinsko rukovodstvo, iako SNSD ima ubjedljivu većinu u vladajućem bloku. Vjerovatno će i partneri imati svoje apetite.

Pitanje predsjednika Skupštine grada, kako je za Srpskainfo potvrđeno iz više izvora, nije ni otvoreno na prvom sastanku koalicije. Za sada je jedino vjerovatno da će Saša Čudić, kao manjinac, ostati potpredsjednik Skupštine, jer je, osim njega, jedini nesrbin u novom sazivu gradske Skupštine Ivan Begić, koji dolazi iz PDP.

Još će veća zavrzlama biti izabrati zamjenika gradonačelnika, jer prvi saradnik Draška Stanovukovića takođe ne može biti Srbin, a trebalo bi da ima podršku i gradonačelnika i Skupštine.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI